fbpx

FRISS HÍREK

Nem adta vissza idős szomszédjának a bankkártyáját, inkább leemelt a számlájáról kétmilliót

- Advertisement -

Vádat emelt az ügyészség egy kecskeméti férfival szemben, aki közel 2 millió forintot vett fel jogosulatlanul 86 éves szomszédja bankszámlájáról. Korábban többször bevásárolt az idős asszonynak, ő valószínűleg ezért bízott meg annyira a vádlottban, hogy megadta neki a PIN-kódját is.

Dr. Kövecs Máté, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője elmondta: a férfi és az idős sértett szomszédok voltak egy kecskeméti társasházban, a vádlott alkalmanként bevásárolt a rossz egészségi állapotban lévő asszonynak, akinek a bankszámlájáról készpénzt is vett fel.

Az egyik ilyen alkalom után azonban nem adta vissza a sértettnek a bankkártyáját, hanem arról – mivel korábban megkapta a PIN-kódot – 2021 október-november folyamán egy hónap leforgása alatt tizenötször vett fel pénzt, összesen 1 millió 848 ezer forintot. Hangsúlyozandó: a sértett tudta és hozzájárulása nélkül. Az utolsó két készpénzfelvétel előtt még le is kérdezte a számla egyenlegét, hogy megtudja, még mennyit emelhet le. Mindössze 28 forintot hagyott az idős nő bankszámláján. Hogy megtérítette-e a kárt a vádlott, az nem derül ki az ügyészség közleményéből, de mivel az ilyen részleteket szokták közölni, így vélhetően nem.

A Kecskeméti Járási Ügyészség a férfit információs rendszer felhasználásával üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolja, és tárgyalás mellőzésével közérdekű munkát indítványoz neki. Az ügyben a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Nem árt a bizalmatlanság

Nem mondunk azzal nagy újdonságot, hogy az idősek gyakran kiszolgáltatott helyzetét egyesek igyekeznek kihasználni. Vannak olyan bűnözők, aki egyenesen a nyugdíjasokra specializálódnak, őket próbálják átverni valamilyen módszerrel. Bár a most említett szomorú eset olyan szempontból egyedi, hogy a sértett hölgyet nem egy ismeretlen személy, hanem a szomszédja csapta be és károsította meg, egy olyan ember, akiben hosszabb ideje megbízott, és aki korábban segített is neki. Tanulságként könnyű lenne rávágni, hogy ne adja oda senki a bankkártyáját másnak, de nem tudhatjuk, milyen körülmények, nehézségek szorították erre a megoldásra a sértettet (nem lakik a közelben hozzátartozója, aki segítene neki, nem tud kimozdulni a lakásából…)

A rendőrség mindenesetre igyekszik rendszeresen kampányolni bűnmegelőzési céllal, hogy minél kevesebben váljanak csalás áldozatává. A megyei rendőr-főkapitányság nemrég például egy olyan esetet osztott meg, mikor egy idős asszonyt azzal az információval kerestek telefonon, hogy fiát letartóztatták, ezért több millió forintot kell óvadékként egy ügyvédnek átadnia. A nő megijedt és egy előre megbeszélt kiskunfélegyházi utcában a kért összeget átnyújtotta az elkövetőnek.

Hasonló cikkünk:  Pénz nincs, csalódott kisbefektetők viszont vannak a milliárdos lélegeztetőgép-biznisszel elhíresült cégnél

De a a megyei főkapitányság a romantikus csalásokra is figyelmeztet, amikor egy hamis társkereső profilt használó csalónak sikerült elnyernie a kiszemelt úr/hölgy bizalmát, majd megkéri áldozatát, hogy küldjön neki pénzt, mert…

  • szeretné személyesen megismerni, de az utazásra, vízumra nincsen pénze
  • sürgősen műteni kell a gyermekét vagy az idős apját/anyját, melyre nincs pénze
  • baleset érte, de az orvosi ellátásra nincsen pénze
  • családi vállalkozása bajban van és ha nem kap pénzt, mindenét elveszíti
  • férje/felesége halála után jelentős adósság maradt rá, melyet egyedül nem tud kifizetni.

Jellemző beetető szöveg a csalóktól, hogy:

  • tartozásai miatt nem tudja elhagyni az országot és nem tudja személyesen meglátogatni a hölgyet/urat, akivel megismerkedett
  • a korábban megvásárolt repülőjegyét ellopták, így nem tud utazni, de ha kap pénzt, vesz jegyet a következő járatra
  • feleségül venné, de nincs rá pénze.

„A csalók minden esetben olyan történetet találnak ki, melyek megkönnyítik a személyes találkozás elkerülését. Gyakran állítják, hogy az építőiparban tevékenykednek – mérnökök, olajfúrón dolgoznak -, orvosok, katonák vagy valamely világszervezetnél dolgoznak.
A csaló addig marad kapcsolatban áldozatával, amíg az fizet neki. Ha már nem kap több pénzt, esetleg lebukik, azonnal eltűnik” – hívja fel a figyelmet a főkapitányság.

A rendőrség feltételezése szerint az ilyen bűncselekmények esetében nagy a látencia, mert a sértettek jelentős része szégyelli a vele történteket, így nem tesz feljelentést vagy bejelentést a rendőrségen – márpedig ezzel úgymond realizálja a veszteségét, és esély sem lesz rá, hogy pénzét valaha visszakapja.

Az online csalások és átverések legelterjedtebb formáit nemrég egy minisorozatban mutatta be a rendőrség, óvatosságra intve azokkal az SMS-ekkel kapcsolatban, amelyekben bankkártyás fizetésre, banki utalásra, vagy szolgáltatás kiegyenlítésére szólítanak fel.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője – aki sokáig Kecskeméten volt a rendőrség sajtósa, és nem mellesleg színészből lett rendőrségi szóvivő – nemrég egy másik, igen hatásos – és helyenként kisípolt – videóban tette helyére a dolgokat: a rendőrség soha nem fog SMS-ben üzenetet küldeni be nem fizetett bírságokról, büntetésekről. Egyben el is küldte az ilyen trükkökkel próbálkozó illetőket melegebb éghajlatokra.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...