fbpx
3 C
Kecskemét
2023. december 2., szombat

FRISS HÍREK

Nem adta vissza idős szomszédjának a bankkártyáját, inkább leemelt a számlájáról kétmilliót

- Advertisement -

Vádat emelt az ügyészség egy kecskeméti férfival szemben, aki közel 2 millió forintot vett fel jogosulatlanul 86 éves szomszédja bankszámlájáról. Korábban többször bevásárolt az idős asszonynak, ő valószínűleg ezért bízott meg annyira a vádlottban, hogy megadta neki a PIN-kódját is.

Dr. Kövecs Máté, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője elmondta: a férfi és az idős sértett szomszédok voltak egy kecskeméti társasházban, a vádlott alkalmanként bevásárolt a rossz egészségi állapotban lévő asszonynak, akinek a bankszámlájáról készpénzt is vett fel.

Az egyik ilyen alkalom után azonban nem adta vissza a sértettnek a bankkártyáját, hanem arról – mivel korábban megkapta a PIN-kódot – 2021 október-november folyamán egy hónap leforgása alatt tizenötször vett fel pénzt, összesen 1 millió 848 ezer forintot. Hangsúlyozandó: a sértett tudta és hozzájárulása nélkül. Az utolsó két készpénzfelvétel előtt még le is kérdezte a számla egyenlegét, hogy megtudja, még mennyit emelhet le. Mindössze 28 forintot hagyott az idős nő bankszámláján. Hogy megtérítette-e a kárt a vádlott, az nem derül ki az ügyészség közleményéből, de mivel az ilyen részleteket szokták közölni, így vélhetően nem.

A Kecskeméti Járási Ügyészség a férfit információs rendszer felhasználásával üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolja, és tárgyalás mellőzésével közérdekű munkát indítványoz neki. Az ügyben a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Nem árt a bizalmatlanság

Nem mondunk azzal nagy újdonságot, hogy az idősek gyakran kiszolgáltatott helyzetét egyesek igyekeznek kihasználni. Vannak olyan bűnözők, aki egyenesen a nyugdíjasokra specializálódnak, őket próbálják átverni valamilyen módszerrel. Bár a most említett szomorú eset olyan szempontból egyedi, hogy a sértett hölgyet nem egy ismeretlen személy, hanem a szomszédja csapta be és károsította meg, egy olyan ember, akiben hosszabb ideje megbízott, és aki korábban segített is neki. Tanulságként könnyű lenne rávágni, hogy ne adja oda senki a bankkártyáját másnak, de nem tudhatjuk, milyen körülmények, nehézségek szorították erre a megoldásra a sértettet (nem lakik a közelben hozzátartozója, aki segítene neki, nem tud kimozdulni a lakásából…)

A rendőrség mindenesetre igyekszik rendszeresen kampányolni bűnmegelőzési céllal, hogy minél kevesebben váljanak csalás áldozatává. A megyei rendőr-főkapitányság nemrég például egy olyan esetet osztott meg, mikor egy idős asszonyt azzal az információval kerestek telefonon, hogy fiát letartóztatták, ezért több millió forintot kell óvadékként egy ügyvédnek átadnia. A nő megijedt és egy előre megbeszélt kiskunfélegyházi utcában a kért összeget átnyújtotta az elkövetőnek.

Hasonló cikkünk:  A pénzt beszedte házak építésére a vállalkozó, de felépíteni már nem akarta azokat

De a a megyei főkapitányság a romantikus csalásokra is figyelmeztet, amikor egy hamis társkereső profilt használó csalónak sikerült elnyernie a kiszemelt úr/hölgy bizalmát, majd megkéri áldozatát, hogy küldjön neki pénzt, mert…

  • szeretné személyesen megismerni, de az utazásra, vízumra nincsen pénze
  • sürgősen műteni kell a gyermekét vagy az idős apját/anyját, melyre nincs pénze
  • baleset érte, de az orvosi ellátásra nincsen pénze
  • családi vállalkozása bajban van és ha nem kap pénzt, mindenét elveszíti
  • férje/felesége halála után jelentős adósság maradt rá, melyet egyedül nem tud kifizetni.

Jellemző beetető szöveg a csalóktól, hogy:

  • tartozásai miatt nem tudja elhagyni az országot és nem tudja személyesen meglátogatni a hölgyet/urat, akivel megismerkedett
  • a korábban megvásárolt repülőjegyét ellopták, így nem tud utazni, de ha kap pénzt, vesz jegyet a következő járatra
  • feleségül venné, de nincs rá pénze.

„A csalók minden esetben olyan történetet találnak ki, melyek megkönnyítik a személyes találkozás elkerülését. Gyakran állítják, hogy az építőiparban tevékenykednek – mérnökök, olajfúrón dolgoznak -, orvosok, katonák vagy valamely világszervezetnél dolgoznak.
A csaló addig marad kapcsolatban áldozatával, amíg az fizet neki. Ha már nem kap több pénzt, esetleg lebukik, azonnal eltűnik” – hívja fel a figyelmet a főkapitányság.

A rendőrség feltételezése szerint az ilyen bűncselekmények esetében nagy a látencia, mert a sértettek jelentős része szégyelli a vele történteket, így nem tesz feljelentést vagy bejelentést a rendőrségen – márpedig ezzel úgymond realizálja a veszteségét, és esély sem lesz rá, hogy pénzét valaha visszakapja.

Az online csalások és átverések legelterjedtebb formáit nemrég egy minisorozatban mutatta be a rendőrség, óvatosságra intve azokkal az SMS-ekkel kapcsolatban, amelyekben bankkártyás fizetésre, banki utalásra, vagy szolgáltatás kiegyenlítésére szólítanak fel.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője – aki sokáig Kecskeméten volt a rendőrség sajtósa, és nem mellesleg színészből lett rendőrségi szóvivő – nemrég egy másik, igen hatásos – és helyenként kisípolt – videóban tette helyére a dolgokat: a rendőrség soha nem fog SMS-ben üzenetet küldeni be nem fizetett bírságokról, büntetésekről. Egyben el is küldte az ilyen trükkökkel próbálkozó illetőket melegebb éghajlatokra.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Több osztályvezetői főorvos állás megüresedett ősszel a kecskeméti kórházban

Novemberben egy héten belül két osztályvezetői főorvos állást hirdetett meg a kecskeméti megyei kórház, a központi radiológiai és az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...