fbpx

FRISS HÍREK

A Mol két részletben fogja érvényesíteni az üzemanyagok jövedéki adóemelését

- Advertisement -

A Mol benzinkutain két lépcsőben tervezi érvényre juttatni a januárban életbe lépő jövedéki adóemelést – vette észre a Portfolio Orosz András, a Mol magyarországi kiskereskedelmi igazgatója nyilatkozatát az Indexen. Az első emelésre január elsején, a másodikra pedig majd január 15-én lehet számítani, először 20, majd 21 forinttal.

Azzal indokolta a döntést a Mol, hogy így a fogyasztókat egyszerre nem terheli majd ez a plusz adóteher. Orosz András elmondta, ha a januári időszakban a makrogazdasági körülmények (pl. olajár-emelkedés vagy forint gyengülés) egyéb árváltozást hoznak a nagykereskedelemben, azt a kiskereskedelmi piac is követni fogja.

A szakember hozzátette, hogy a lépéssel betartják a jogszabályokat, ugyanis a 41 forintos emelést papíron az árakban érvényesítik, azonban a kedvezménynek megfelelően csökkentik a termék kereskedelmi árát.

A kormány jelentősen túlbiztosítja magát a 41 forintos jövedékiadó-emeléssel, mert az új adóteher egészen a 420 forintos euróárfolyamig elegendő. Spekulációk szerint a kormány esetleg az EU-s rendelet szerint is alkalmazandó idei, október eleji euró-árfolyam mellett határozza meg a 2024-től aktuális adóterhet, ebben az esetben jóval kisebb benzinár-emelkedést láthattak volna az autósok a kutakon januártól, de végül nem ez a döntés született.

Hasonló cikkünk:  A vadvilág nemzetközi napja is figyelmeztet a drámai helyzetekre

A magyar töltőállomásokon is érezhető volt az október közepe óta tartó olajár-esés, már a gázolaj esetében is a lélektanilag fontos 600 forint alá csökkent a literenkénti ár. A jelenlegi árak és a kirajzolódó trend mentén vélhetően úgy gondolkodott a kormány, hogy a lakosságnak nem fog annyira fájni a 41 forintos áremelés.

Régiós összehasonlításban a január végén már teljesen érvénybe lépő, 41,3 forintos drágulás a benzin esetében literenként több, mint 100 forintot ver majd a magyar ár a lista legalsó fokán lévő Romániára. Ha egy átlagos autó benzintartáját 50 literesnek tekintjük, akkor elmondható, hogy itthon egy teli tankolásnál közel 5500 forinttal kell többet fizetni, mint egy román kúton. A dízel esetében ugyancsak elmondhatjuk, hogy vélhetően messze a régió legmagasabb árait kell majd fizetniük a magyar fogyasztóknak a kutakon.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...