fbpx

FRISS HÍREK

Az Országgyűlés idei utolsó ülésnapján 22 törvényt fogadtak el

- Advertisement -

Kedden volt az Országgyűlés idei utolsó ülésnapja, így alaposan belehúzott a kormánypárti többség a törvénygyártásba. Átírták az Alaptörvényt és a választási törvényt, új szuverenitásvédelmi és építészeti törvényt is elfogadtak. Összesen 23 törvényről döntöttek, egy kivételével mindent elfogadtak.

Mint az várható volt, a szuverenitásvédelmi törvényt is megszavazták. A februártól felálló Szuverenitásvédelmi Hivatal bárkit ellenőrizhet, aki szerintük Magyarország szuverenitását veszélyezteti. Akár három év börtönbüntetést is kaphatnak azok a választáson induló jelöltek, akik külföldről fogadnak el kampánytámogatást.

A gránitszilárdságú Alaptörvény tizenkettedik módosításával lényegében megszüntették a honvédségi szakszervezeteket. A honvédelem nemzeti ügy lett, és minden állampolgár egyedi digitális azonosítót kap. Valamint

Továbbá megszavazták, hogy ingyenesen magánkézbe adják az állami tulajdonú kastélyokat és kúriákat. A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium törvényjavaslata szerint bármely természetes vagy jogi személy kérhet magának egy kastélyt, kúriát, lehet a tulajdonosa vagy a vagyonkezelője. Cserébe vállalnia kell a kastély vagy kúria fenntartását, és 99 évig nem adhatja el az épületet. Az addigi közfeladatokat meg kell tartani, kötelező lesz például a múzeumokat, kerteket nyitva tartani a látogatók előtt.

Hasonló cikkünk:  A DK elindította a kampányát, szerintük előrehozott választások kellenek

Lázár János javaslatára szigorítják a kiskorúaknak cigarettát eladó trafikosok büntetését. Az első vétség után legalább egymillió forint lesz a büntetés, utána pedig minden újabb eset után legalább az előző 150 százaléka, de legfeljebb 10 millió forint. A módosítóban az is szerepel, hogy a miniszter az eddigieknél több esetben adhat trafikjogot. Például ha egy építkezési beruházás mellett kiépítenek egy falut a munkásoknak, akkor Lázár jelölheti ki, hogy ki üzemeltethet ott dohányboltot.

A kormány legfeljebb 20 – váltási időszakban 40 – katonát küld az Iszlám Állam elleni nemzetközi hadműveletek segítésére. A kedd este megszavazott határozati javaslat szerint a 2025 végéig tartó megbízatás célja, hogy a magyar katonák részt vegyenek a terrorszervezet elleni koalíciós hadműveletekben. A határozatban az is szerepel, hogy a kormány hosszabb távon kivonná a Magyar Honvédség Iraki Kiképzés-biztosító Kontingensét más feladatok miatt.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...