fbpx
24.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Hogyan kezelhetőek a generációs ellentétek karácsonykor?

- Advertisement -

Nem kétséges, hogy az örömei mellett a karácsony sokak számára a mentális egészség szempontjából az egyik legtöbb kihívást jelentő időszak. Bereczki Enikő generációkutató arra adott pár tippet, mire érdemes figyelni az együtt töltött napok során, hogy az ünnepet ne rontsák el viták, hiszen személyenként és generációnként is változóak lehetnek a várakozások a karácsonnyal kapcsolatban.

A rejtélyes Z-generáció című könyv szerzője a Kecsupnak elmondta, egy babyboomer (1945-1965) vagy veterán nemzedékbe (1944 előtt született) hozzátartozónk lehet, hogy most igazán elemében érzi magát, hiszen az ő feladattudatuk nagyon erős.
„Lehet, hogy mi örömmel rendelnénk meg a karácsonyi menüt étteremből, nem biztos azonban, hogy ők örülni fognak, hiszen éppen így fosztjuk meg őket attól, hogy hasznosnak érezhessék magukat. Például, ha elkészíthetik a hagyományos ünnepi ételeket a családnak, úgy érzik emelik az ünnep fényét, sőt összehozzák a családot. Érdemes lehet ilyenkor az anyagi terheket megosztani és az előkészületben segíteni” – mondta Bereczki Enikő.

Bereczki Enikő generációkutató

Az ajándékok megvásárlása előtt érdemes érdeklődni, ki minek örülne. Hiszen lehet, hogy az Y vagy X generációk tagjai most elmennének wellneszezni, de figyelni kell arra, nem mindenki számára az élmény, az utazás az ajándék.

„Ne most akarjunk változtatni! Csak azért, mert karácsony van, nem jelenti azt, hogy a gyerek, a fiatalok most hirtelen másképp fognak viselkedni. Ha eddig nem volt semmi korlát szabva a kütyüzésre, ne most kapdossuk ki a kezükből a telefont. Ha viszont mondandója van egy kamasznak, szívesen bekapcsolódna a társasozásba, nyit felénk, ne sajnáljuk – legalább most – az idő rá!” – hívja fel a figyelmet a generációs szakértő.

Hasonló cikkünk:  Helyreigazítás és rendőrségi nyomozás a Kecskeméti Médiacentrum érintettségével

Fotó: Pixabay.com

Bereczki Enikő azt is javasolja, hogy a ritkán látott rokonokkal való találkozó esetén egyeztessünk előre. A gyerekeket így fel lehet készíteni, hogyan kommunikálhatnak tisztelettudóan az idősebb rokonokkal.

„Nézzünk meg együtt egy fekete-fehér filmet, osszuk meg emlékeinket, és mutassunk példát abban, hogyan fordulunk mi az idősek felé! Érdemes megosztani kedves családi történeteinket, fotóinkat gyermekeikkel az illető személyről a találkozás előtt” – adott tippet.

Ha év közben kevés idő jut a beszélgetésre, vagy ha esetleg bármilyen családi feszültséggel néz szembe a család, nehézkes lehet karácsonykor hirtelen önfeledt, maradéktalanul boldog perceket „varázsolni”.

„A kínos csend helyett jobb ilyen esetben, ha van valami közös program, például színházlátogatás, amit előre megtervezünk” – véli Bereczki Enikő.

Fotó: Pixabay.com

Nehéz betartani, megvalósítani, pedig nagyon javasolt lenne a következő tipp, miszerint a „finish-ben” se hajszoljuk túl magunkat.

„Sok Y- X-generációs szülő megfeszített munkatempóban dolgozik, hogy a legdrágább ajándékot megvásárolja a gyermekeknek (amit például egy influenszer reklámoz), süt-főz, takarít, ajándékokat csomagol, fát vásárol és díszít…. Mire mindezzel megvan, annyira kimerül, hogy már csak pihenésre vágyik. A gyerekeknek, a kamaszoknak pedig igényük lenne az év eme eseményén a meghitt közös együttlétre, beszélgetésre, közös játékra. Hiába kapja meg a gyerek a legdrágább játékot és a legmenőbb kütyüt, ha a szülőnek már arra sem jut energiája, hogy kipróbálja a kisvasutat vagy játsszon vele egy menetet az X-boxon” – szól a generációkutató megfontolandó tanácsa.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...