fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Majd 900 ezer forinttal több lehet Orbán Viktor fizetése jövőre

- Advertisement -

Az RTL kiszámolta, hogy mennyivel emelkedhet a képviselők és Orbán Viktor fizetése, ha az előrejelzéseknek megfelelően valóban 15 százalékkal emelkedik a 2023-as átlagbér Magyarországon.

Az az elvárás Orbán részéről, hogy „A reálbérek tekintetében az év végére (…) egy pozitív nullát azért szeretnék elérni” – nem teljesült, mert az éves infláció 17 százalék felett alakult 2023-ban, miközben a bruttó keresetek a Kopint-Tárki előrejelzése szerint csak 15 százalékkal nőttek.

Egy öt éve hozott törvénymódosítás szerint a képviselők alapfizetése az előző évi bruttó átlagbér háromszorosában határozták meg. Nekik így nem kell tartaniuk attól, hogy elértéktelenedik a fizetésük. Ennek megfelelően a politikusok béremeléséhez nem is kell minden évben új jogszabályt elfogadni, a juttatások ugyanis automatikusan emelkednek – vagy csökkennek – annak alapján, hogy az előző évben miként alakultak a keresetek nemzetgazdasági szinten.

Amennyiben az idei évben valóban 15 százalékkal 593 ezer forintra emelkedik a bruttó átlagbér, akkor

  • a képviselők alapfizetése márciustól 232 ezer forinttal emelkedik majd bruttó 1,78 millió forintra.
  • Ha valaki egy parlamenti bizottságnak a tagja, akkor az alapbér 1,2-szeresét kapja, azaz márciustól nagyjából 2,1 millió forintot.
  • A frakcióvezetőknek az alapbér kétszerese jár, márciustól nagyjából 3,5 millió forint.
  • Kövér László házelnök az alapbér 2,7-szeresét viheti majd haza, nagyjából bruttó 4,8 millió forintot. Ez körülbelül 600 ezer forintos adózás előtti emelésnek felelne meg.
  • Orbán Viktort is a házelnöknek járó juttatás illeti meg, de emellé felveheti a képviselői alapbért is. Ennek megfelelően a miniszterelnök fizetése márciustól bruttó 6,5 millió forint fölé emelkedhet.
  • Novák Katalin köztársasági elnöknek továbbra is a házelnöki juttatás 1,1-szerese jár majd, azaz körülbelül bruttó 5,2 millió forint. Ez is 600 ezer forintos adózás előtti emelést jelentene.
Hasonló cikkünk:  Orbán Viktor idén marad Budapesten beszédet tartani március 15-én

Egy másik törvénymódosítás értelmében a miniszterek fizetéséről egyedül Orbán Viktor dönt, aki az eddigi gyakorlat alapján az átlagbér hatszorosában állapította meg a miniszterek keresetét. Ha a miniszterelnök tartja magát ehhez, akkor a tárcák vezetői márciustól 400 ezer forinttal többet, bruttó 3,5 millió forintot kaphatnak majd. Ha valaki képviselő is, akkor felveheti az ezért járó alapbért is, így az esetben összesen bruttó 600 ezer forinttal is nőhet a havi juttatás összege.

A parlamenti politikusok fizetésükön kívül más juttatásokat is kapnak, az alapilletmény 35 százalékát (tehát 80 ezer forintos növekedés után nagyjából 620 ezer forintot) költhetnek lakásbérletre, az alapbér kétszeresét fordíthatják munkatársak alkalmazására (márciustól nagyjából 3,5 millió forintot), de havi 88 ezer forintot telefonköltségekre is elszámolhatnak.

Ugyanakkor:

  • a minimálbér 266 ezer forint a decemberi emeléssel,
  • a garantált bérminimum 326 ezer forint lett,
  • a nyugdíjasoknak 6 százalékkal, 231 ezer forintra nő majd az átlagos juttatás jövőre,
  • A tanároknak 10 százalékos béremelést ígért a kormány januártól, ami néhány tízezer forintos növekedést jelent.

Eközben az infláció mértéke 2023-ban legalább 17-18 százalékos volt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...