Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Mit érdemes tudni a vastaglazúrokról?

- Advertisement -

Amikor napirendre kerül az otthonunk szépítgetése, felújítása, akkor sok esetben előfordulhat, hogy a kezeletlen fából készült bútorokkal, padlóval és más épületszerkezeti elemekkel dolgozzunk. 

Ilyenkor nagyon fontos, hogy magas védelmet biztosítsunk ezeknek a mindennapi használati tárgyaknak, felületeknek, ellenkező esetben azok hamar megsérülhetnek, és tönkre is mehetnek. 

Amennyiben mérettartó szerkezetekről van szó, tehát a hőmérséklet változásainak ellenére sem zsugorodnak, illetve nem tágulnak, akkor a Bíborfesték Üzletház oldószeres lazúrfestékei között érdemes körülnéznünk, ott ugyanis megtalálhatjuk a magas minőséget képviselő vastaglazúrokat is.

Miért pont a vastaglazúrt érdemes választani a munkára? Milyen jellemzői vannak? Mostani cikkünkben ezt fogjuk egy kicsit részletesebben is kifejteni, gyere, és tarts velünk!

Mit nevezünk vastaglazúrnak?

A lazúrfestékeket alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk: megkülönböztetünk vékony-, illetve vastaglazúrokat. A vastaglazúrok használatával, mint ahogy azt a nevük is szépen mutatja, vastag, ellenálló réteget tudunk létrehozni a kezeletlen fa felületén. Ezzel nagymértékben ellenállóvá tudjuk tenni többek között például az erős UV-sugárzás, a csapadék, a magas páratartalom, illetve az egyéb külső hatások ellen. 

A lazúroknak – így a vastaglazúroknak is – megvan az a sajátosságuk, hogy felkenve a fára nem fedik el teljesen a természetes erezetét. Ennek köszönhetően megőrizhetjük az adott tárgy, bútor vagy szerkezeti elem természetességét. A vastaglazúrok jellegzetessége, hogy valamivel nagyobb fedést biztosítanak, mint a vékony társaik.

Milyen felületeken szokták alkalmazni?

A vastaglazúrokat a sajátos jellemzőiknek megfelelően olyan szerkezeteken szokás alkalmazni, amelyek mérettartóak, illetve amelyek esetében a nagyobb ellenállóképesség biztosítása, illetve a magasabb fedés a cél. Tipikusan ilyenek például a fából készült ajtók, ablakok, a faházak, a fakerítések, valamint a kültéri fabútorok. 

Mit kell tudni a használatukról?

A nyers, kezeletlen fafelületeket először is alaposan elő kell készíteni, hogy fel tudjuk vinni rájuk a lazúrfestéket. Ennek az első lépése az alapozó felvitele, amivel biztosítjuk a fa védelmét a rovarok, illetve a gombák ellen. Ezt követően jöhet a fa alapos megcsiszolása, mivel a lazúrfesték érdes felületen sokkal jobban tapad. Ha tehát nem hagyjuk ki ezt a lépést, akkor időtállóbb végeredményt érhetünk el.

Mivel a csiszolás során por keletkezik, azt precízen el kell távolítanunk, ha ezzel megvagyunk, és észreveszünk kisebb-nagyobb hibákat a felületen, akkor azokat ki kell javítanunk egy fajavító segítségével. Ezt követően nincs más hátra, mint a vastaglazúr felvitele, majd a száradási idő türelmes kivárása.

Ezek tehát a legfontosabb tudnivalók, amikkel mindenképp tisztában kell lennünk, ha a vastaglazúr használatát tervezzük.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Elhalasztják a kecskeméti buszok újraszámozását

Dr. Homoki Tamás alpolgármester Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2024. október 17-én tartott ülésén elfogadta, hogy halasszák el a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version