fbpx
21.8 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Nem félünk, dolgozunk tovább

- Advertisement -

A parlament kedden elfogadta az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvényt. E törvény elfogadása üzenetként értékelhető: már megvan a parlamenti felhatalmazás és biztosított egy törvényi keret ahhoz, hogy az Orbán-kormány fellépjen a vele adott esetben kritikus, vagy egyszerűen tőle független, nem politikai szereplőkkel szemben is, így például civilekkel és független szerkesztőségekkel szemben.

A szuverenitásvédelmi törvény nem jogállami keretek és nem demokratikus alapelvek szellemében született, és ha nem is közvetlenül, de kifejezetten alkalmas arra, hogy tovább és minden eddiginél erősebben korlátozza a sajtószabadságot, és akár ellehetetlenítse az újságírók munkáját. De ami a leginkább egyértelmű, az a megfélemlítés szándéka. Éppen ezért mi, helyi független újságok szerkesztőségei tiltakoznunk e törvény ellen, ugyanakkor közöljük azt is: nem félünk.

Miután elfogadták a szuverenitásvédelmi törvényt, felállhat a Szuverenitásvédelmi Hivatal, ami a törvény szövege alapján indoklás nélkül bármely személy vagy szervezet ellen indíthat vizsgálatot.

Ez teljesen új szint, a jogállami és demokratikus keretekkel tökéletesen ellentétes, és alkalmas arra, hogy a kormánnyal nem lojális szervezeteket és a benne dolgozókat megfélemlítse és a munkájukat korlátozza. A hatalomhoz és annak megtartásához van köze, nem az ország szuverenitásához, pláne nem az ország érdekéhez.

Hasonló cikkünk:  KSE-per: valaki számára véget ért, másnak folytatódik

Miután mi éppen hogy a helyi közösségeket és az országot szolgáltuk és szolgáljuk, és ezért a törvény elfogadásától, a hivatal felállításától és a megfélemlítés egyértelmű szándékától függetlenül a munkánkat a jövőben is ugyanúgy végezzük majd, mint eddig, a hivatásunktól nem tántoríthatnak el.

A lapjainkban megjelent tartalmakat kizárólag az adott szerkesztőség vezetői és tagjai határozzák meg, szakmai szabályok és elvek alapján. Ehhez tartjuk magunkat a jövőben is, függetlenül a tegnap elfogadott törvénytől, mert a (szakmai) szuverenitás és autonómia számunkra valóban fontos.

Azt is megígérhetjük olvasóinknak, hogy továbbra is végezzük a dolgunkat, még abban a környezetben is, amelyet a kormány az elmúlt 13 évben teremtett, és amely viszonyok és környezet kifejezetten a szabad, független és kritikus újságírás ellen van.

Nem félünk és nem vagyunk hajlandóak félni. Működünk tovább és tesszük a dolgunkat: híreket írunk és beszámolunk a lakóhelyünkön történt legfontosabb ügyekről.

Az újságírói szakmai elveket és szabályokat figyelembe véve, körültekintően, teljes mértékben befolyásolásmentesen, függetlenül bármely politikai párttól vagy mozgalomtól, vagy bárminemű, akár nyugati, akár keleti érdekcsoporttól fogunk a jövőben is dolgozni.

Borsod24

Kecsup hírek

Szabad Pécs

Szabolcs24

Szol24

Veszprém Kukac

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...