fbpx

FRISS HÍREK

Nő az elégedetlenek száma azzal kapcsolatban, ahogy Magyarországon mennek a dolgok

- Advertisement -

Nőtt az elégedetlenség a magyar társadalomban – derül ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből, ami a Népszava megbízásából készült. Elsősorban az ellenzékiek (95 százalék) és a bizonytalanok (74 százalék) elégedetlenek, de ebbe a csoportba tartozik a fideszes szavazók csaknem háromtizede is (29 százalék).

Arra a kérdésre, hogy „ön mennyire elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok”, novemberben a válaszadók 33 százaléka, decemberben már 46 százaléka felelte azt, hogy „egyáltalán nem elégedett”, az „inkább nem elégedettek” aránya pedig 29-ről 25 százalékra mérséklődött. Az adatokból kiderül, hogy az elégedetlenek tábora összességében 62-ről 71 százalékra emelkedett.

A „teljes mértékben elégedettek”, novemberben és decemberben egyaránt 8 százalékot tettek ki, az „inkább elégedettek” aránya közben 27-ről 20 százalékra csökkent.

A kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 79 százaléka biztosan elmenne, további 10 százalék valószínűleg elmenni szavazni, „ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások”. 

Népszerűség szempontjából az összes megkérdezett körében a Fidesz-KDNP 25 százaléknak örvend, a Demokratikus Koalíció pedig 14 százaléknak. A többi ellenzéki párt nem éri el az 5 százalékos parlamenti küszöböt, a legjobban itt a Momentum és az MSZP áll 4-4 százalékkal.

Hasonló cikkünk:  A "hun-türk tudat" megőrzésére idén 700 millió forint jut, közben a felsőoktatásban dolgozók bérrendezésére továbbra sincs pénz

A felmérés készítői nem adtak meg pártneveket, a válaszadók maguktól mondták meg, melyik politikai erőt támogatják. Így fordulhatott elő, hogy lehetőségként megjelent egy „ellenzéki összefogás” elnevezésű, pillanatnyilag nem létező formáció is a kutatásban, amit az emberek 5 százaléka nevezett meg.

A bizonytalanok aránya 36 százalék.

A „biztos szavazó pártválasztók” esetében mutatkozik meg leginkább a kormánypárti fölény. A Fidesz 46 százalékon áll, a DK 18 százalékon, majd jön a Momentum 7, az MSZP 6 százalékkal. A biztosan szavazó pártválasztóktól a kétfarkú kutyapárt és a Mi Hazánk jelenleg 4-4 százalékra számíthat a Publicus Intézet adatai alapján.

Arra is rákérdeztek, hogy „ön szerint az ellenzéki pártok külön, vagy összefogva induljanak a 2024-es EP-választáson”. A válaszadók relatív többsége (42 százalék) a közös indulást támogatná, valamint még 8 százalék szintén erre a megoldásra hajlik.

A felmérésben résztvevők 20 százaléka nem, további 7 százaléka „inkább nem” értene egyet a közös indulással. 23 százalék nem válaszolt. Az ellenzékiek közel kétharmada (64 százalék) inkább a közös indulást preferálná. Az összes megkérdezett 56 százaléka, az ellenzékiek 75 százaléka úgy gondolja, hogy a közös lista sikeresebb lenne a Fidesszel szemben, mint ha az ellenzéki pártok külön indulnának.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...