fbpx
15.5 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Véget ért az elmúlt 30 év legnagyobb honvédségi hadgyakorlata

- Advertisement -

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter november elején jelentette be a minden eddiginél nagyobb, átfogóbb, Adaptive Hussars 2023 nevű hadgyakorlatot. A művelet során hatezer katonát és 700 technikai eszközt mozgattak meg.

„A veszélyek korát éljük, háború, illegális migráció és azzal együtt terrorveszély sújtja Európát” – mondta a miniszter. A gyakorlat összegzésekor kiemelték: a háború, a migráció és a terrorizmus miatt volt szükség a magyar haderő védelmi képességének tesztelésére.

A kormányzat tehát terrorról, migrációról és általánosságban említett háborús fenyegetésről beszél, ugyanakkor a hadgyakorlaton nem jelentek meg konkrét feladatok a déli határhelyzettel, terrorveszéllyel kapcsolatban. Szenes Zoltán nyugdíjas vezérezredes, a Magyar Honvédség volt vezérkari főnöke így fogalmazott:

„Most derült ki, hogy az orosz veszélyre válaszul született, a NATO és az EU által kitalált védelmi stratégia jól működik élesben.”

Az orosz veszély nyomán a NATO 2022-ben új stratégiai koncepciót fogadott el, amely szerint meg kell erősíteni az elrettentést és a védelmet a keleti végeken. Ha a háború áttevődne Nyugat-Ukrajnába, akkor a határvédelembe bekapcsolódnak a NATO előretolt erői is, majd az így megerősített Magyar Honvédség ellátja az ország védelmét a NATO főerők beérkezéséig – tette hozzá a volt vezérkari főnök.

Az ország 40 helyszínén 47 katonai szervezettől közel hatezer katona, 700 technikai eszközzel hajtott végre ritkán gyakorolt feladatokat. Az Adaptive Hussars 2023 összhaderőnemi gyakorlat volt, a magyar haderő teljes arzenálja megmozdult, és mindehhez a Magyarországon állomásozó NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport erői is csatlakoztak.

A NATO törekvéseket tükrözte, hogy a szimulált hadműveletekben a polgári közigazgatás is teljes súllyal vett részt válságkezelési és különleges jogrendi feladatok gyakorlásával. Szenes Zoltán szerint ez a szemlélet jelent meg a 2021-es új védelmi közigazgatásról szóló törvényben, amelyben a különleges jogrendi változások miatt megszüntették a köztársasági elnök vezette Honvédelmi Tanácsot, helyette a hadiállapot, a szükségállapot és a veszélyhelyzet esetén a Védelmi Tanács kezébe került a tényleges irányítás, amelyet a miniszterelnök vezet.

„A hadsereg megfogalmazta az igényeket, a megyei védelmi bizottságok a főispánok vezetésével teljesítették azt, legyen szó üzemanyag-utánpótlásról, utak, kompátkelők biztosításáról, vagy a tartalékosok behívásának segítéséről” – mondta Szenes.

A hadgyakorlatok során figyelembe vették az orosz-ukrán háború tapasztalatait is. Nagy súlyt fektettek a honvédség erőinek nagy távolságokon történő dinamikus mozgatására, az ukrán fronton létfontosságúnak bizonyult harcbiztosítási és logisztikai feladatok gyakorlására – emelte ki a volt vezérkari főnök.

Ilyen volt például az, hogy áttelepítették a kecskeméti repülődandár katonáit, a Gripen vadászgépek egy részét és az Airbus A319-es szállítógépet a sármelléki repülőtérre, amelyek onnan hajtottak végre feladatokat. Közben a sármelléki bázis védelmét az átcsoportosított alföldi területvédelmi ezredek tartalékos állománya, a légvédelmét a Győrből odavezényelt rakétaezred Mistral rendszerei látták el.

Az orosz-ukrán háború másik nagy tanulsága, hogy igen nagy súlyt kell fektetni az ellenséges frontvonal mögött mélyen pusztító tűzerő használatára. Így a hadgyakorlaton mutatkoztak be és álltak hadrendbe a nemrég vásárolt német önjáró lövegek, a Panzerhaubitze 2000-ek.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...