Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

A januári díjemelések drágítják az építőanyag-fuvarozást is

- Advertisement -

A január elsejétől megemelkedett útdíjak, a tehergépjárművek fizetős rendszerébe bekerült új útszakaszok és a gázolaj megnőtt jövedéki adója feljebb nyomták a szállítási díjakat átlagosan 16 százalékkal. Ez az építőanyagok végső árát egyelőre átlag 2 százalékkal nyomta feljebb.

Az Építési Vállalkozások Országos Szövetsége (ÉVOSZ) szerdai közleményükben azt írja, hogy az építkezés helyszínére szállított építőanyagok is megdrágultak az év elejével, mivel a szállítási díj legalább 5, de akár 25 százalékot is kitehet a végső árukból. Felhívják a figyelmet, hogy ugyan csak 130 kilométert jelentenek az újonnan fizetőssé tett útszakaszok, de köztük van az M0 körgyűrű, aminek kiemelt jelentősége van az árufuvarozásban.

Budapest és agglomeráció adja a hazai építőanyag-kereskedelmi piac nagyjából harmadát, ami miatt sok szereplő kifejezetten törekedett korábban arra, hogy az M0 körgyűrűhöz közel létesítsen telephelyet. Az M0 jelentőségét tovább növeli a magyar gyorsforgalmi úthálózat sugaras szerkezete is, hiszen a kelet-nyugati forgalom is szinte teljes egészében itt halad át, szóval a fizetőssé tétele óriási forgalmat érint.

A gyártótól a felhasználóig tartó út fuvardíjai a változások miatt összességében és átlagosan 16 százalékkal emelkednek 2024 első hónapjában – derült ki az ÉVOSZ számításaiból. Ez a költségnövekedés az árakba beépítve átlagosan 2 százalékos további áremelést hoz valamennyi kiszállított építőanyagra vetítve. Mivel ez egy átlagos érték, a tényleges áremelés termékenként nagyon eltérő lehet, hívja fel a figyelmet az ÉVOSZ.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version