fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A szakszervezetek szerint 24 ezer tanár maradhat ki a béremelésből

- Advertisement -

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-n december 31-én megjelent interjújában beszélt arról, hogy a beígért fizetésemelés a tanárokra, az óvónőkre és a szakképzésben oktatókra is vonatkozik. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vezetői szerint viszont a szakképzésben dolgozó oktatók nem részesülhetnek az átlagosan 32,2 százalékos januári béremelésből.

Totyik Tamás, a PSZ elnöke szerint a béremelésről szóló kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt is hozzátette, hogy a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzés.

Mindkét érdekvédő elmondta, hogy a korábbi sztrájkbizottsági egyeztetéseken elhangzott, valamennyi béremelésre számíthatnak majd a szakképzésben oktatók is, de ennek részletei még egyáltalán nem ismertek.

A Magyar Közlönyben kihirdetett pedagógusok béremeléséről szóló kormányrendelet január 1-jén hatályba lépett, ami ellentmond annak, amit Gulyás Gergely állított, miszerint a rendeletet társadalmi egyeztetésre bocsátják és január 6-áig lehet véleményezni. A szakszervezetek képviselői szerint esetleges módosításokról már nem igazán van értelme egyeztetni.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a pedagógusok átlagosan 32,2 százalékos béremeléséhez egy „technikai jóváhagyásra” is szükség van az Európai Bizottságtól. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint a miniszter vélhetően ebben a kérdésben is „félrebeszél”, mert ha egy kormányrendelet már hatályba lépett, azt végre kell hajtani, már nem lehet mástól függővé tenni.

Bár a 32,2 százalékos béremelés jó hangzik, de korántsem lesz minden pedagógusoknak ilyen mértékű – hívták fel a figyelmet a szervezeti vezetők. Egyelőre csak a gyakornok fokozatú pályakezdők lehetnek biztosak abban, hogy a bruttó keresetük 32,2 százalékkal nő a tavaly novemberi bérükhöz képest, vagyis havi 400 ezer forintról 528,8 ezer forintra, ami nettóban, kedvezmények nélkül 351,6 ezer forintot jelent.

Hasonló cikkünk:  Elfogadták az EU médiaszabadságról szóló rendeletét - egyedül a magyar kormány szavazott nemmel

A Pedagógus I. fokozatba tartozók bére 28 százalékkal nőhet a minimálisan meghatározott bruttó 538 ezer forintra (nettó 357,7 ezer forint), a Pedagógus II. fokozatba tartozóké bruttó 555 ezer forintra (nettó 369 ezer forint). Mindez azonban csak egy bérminimum; a pedagógusoknak január 22-éig kell megkapniuk a kinevezés-módosításokat, a pontos összegek ezekben fognak szerepelni.

A szakszervezetek szerint viszont azok, akiknek a bruttó bérük már eléri a rendeletben meghatározott minimumértékeket (mert például több évtizede a pályán vannak), jó eséllyel semmilyen emelést nem fognak kapni.

A fentiek figyelembe vételével már nem lehet jelentősebbnek nevezni a béremelést, a tanári fizetések a diplomás átlagbér 72 százalékát még mindig nem fogják elérni, pedig a kormány ezt ígérte erre az évre – véli Totyik. Bruttó 700 ezer forint körüli átlagfizetésre lenne szükség, vagyis idén még legalább két alkalommal lesz szükség bérkorrekcióra, ám a vonatkozó kormányrendeletben ennek a részletei sem jelentek meg, ahogy az sem, a nevelés-oktatást közvetlenül segítő, nem pedagógus végzettségű iskolai dolgozók számíthatnak-e béremelésre.

Erről is szó lesz a szakszervezetek és a Belügyminisztérium közötti sztrájkbizottsági egyeztetés következő ülésén, amire a jövő hét folyamán kerül sor. Totyik Tamás szerint a január 31-ére tervezett tanársztrájk későbbre tolódhat attól függően, a gyakorlatban hogyan valósul meg a kormány által megígért béremelés.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...