fbpx

FRISS HÍREK

A szegedi fakivágásos vádakra az egyházmegye válasza: teremtésvédelmi szempontok

- Advertisement -

A KecsUP is megírta, hogy egy tavaly december 23-án megjelent kormányrendelet tarvágásra ítéli a hathektáros szegedi erdőt. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester erre úgy reagált, hogy „Orbán láncfűrészt adott karácsonyra Kiss-Rigónak”.

A Szegeder rákérdezett erre a Szeged-Csanádi Egyházmegyénél, amire azt a választ kapták, hogy

„az egyházmegye beruházásainál kiemelt szempont, hogy a társadalmi hasznosság mellett a teremtésvédelmi szempontok is mindig érvényre jussanak, hiszen az emberiség csak ezekre ügyelve válhat jó és gondos gazdájává a rá bízott teremtett világnak”.

A szegedi városvezetés szeretné megtartani a püspöki stadion mellett lévő hathektáros erdőt, az egyház viszont iskolákat építene a területre. A kormány novemberben kicselezte a várost azzal, hogy kiemeltté nyilvánította a beruházást, majd a véderdő településképi védelmét tette semmissé úgy, hogy az ukrajnai háborúra hivatkozva felülírta a szabályokat decemberben.

Az egyházmegye szerint nem igaz a sajtóban megjelent információ, miszerint „tarra vágnák a hathektáros erdőt” az építkezés miatt. Leírták, hogy egy 2018-as kormányrendelet szerint legalább 30 százalék kell hogy legyen a zöldfelület mértéke. „Az egyházmegye az értékes és megtartható növényzetet figyelembe fogja venni már a tervezés során is” – írták.

A „teremtésvédelmi szempontokat” úgy érvényesítik a kivágott fák esetében, hogy biztosítva legyen úgynevezett csereterület, ahol a korábbival megegyező vagy annál nagyobb zöldfelülettel pótolják a kieső mennyiséget. A legutóbb megjelent rendelet és az egyházmegye válasza szerint csak annyi fát vágnak ki, amennyi az építkezéshez szükséges, Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármester szerint viszont nem lehet tudni, ki mondja meg, hogy mi a szükséges mérték”.

Az önkormányzat által korábban javasolt terület az egyházmegye szerint nem elégséges az iskolák építésére. Hozzátették, hogy a kivágott fákért cserébe viszont azon az állami tulajdonú területen ültetnek pótfákat, amelyet az önkormányzat javasolt beépítésre.

Hasonló cikkünk:  Mérgesedik a viszony, David Pressman beszólt a magyar kormánynak, Menczer Tamás válaszolt

Kiss-Rigóék érvei szerint „ezzel egy jelenleg gondozatlan, rekreációra alkalmatlan, szennyezett terület helyett egy barnamezős ingatlan revitalizációjával a körtöltésen belül valósulna meg egy magas minőségű telepített, tervezett és gondozott háromszintes zöldterület, amely a gyakran hangoztatott városi hősziget hatásait is csökkentené”.

„Sajnos az Önkormányzat ez idáig nem fogadta el javaslatunkat, holott az a valódi teremtésvédelem szempontjainak szem előtt tartásával született: megőrzi a jelenlegi zöldterület legalább 30%-át a beruházási ingatlanon, épít a már meglévő megújuló-energiával bíró infrastruktúrára, összességében növeli a zöldterület mértékét, rekultivál egy ipari területet, miközben a lakosság számára egy elérhető zöld közparkot alakít ki” – zárta válaszát az egyházmegye.

Az önkormányzat szerint az erdőre szükség van, mert a város körüli mezőgazdasági területekről a széllel befújt portól is véd. Nagy Sándor alpolgármester pedig úgy véli, az egyházi iskolák tervezett zöldteteje sehol nincs pormegkötő és hőszigethatást csökkentő képességben az erdőhöz képest. A helyi Momentum szerint az új fáknak évtizedekre van szükségük, míg ugyanakkora lesz a hatásfokuk, mint a kivágandó erdőnek.

A cikket a Szegeder és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...