fbpx

FRISS HÍREK

Az eredeti ár duplájáért építheti fel az Oszakai Világkiállítás magyar pavilonját a kormányközeli Bayer Zrt.

- Advertisement -

2025-ben világkiállítás lesz Oszakában, ahol természetesen magyar pavilon is fog épülni. Most kiderült, hogy a kormányközeli BAYER CONSTRUCT Zrt. lesz a kivitelező, akik a becsült ár kétszereséért, nettó 19,9 milliárd forintért építik meg a létesítményt.

Tavaly ősszel az EXPO 2025 Magyarország Nonprofit Kft. hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást írt ki a magyar pavilon kivitelezésére. Indokolták ezt azzal, hogy a „válsághelyzet miatt előállt helyzet sürgőssége összeegyeztethetetlen a meghívásos és a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás esetén előírt határidőkkel”.

Mivel a beruházásra vonatkozik a „2025. évi Oszakai Világkiállításon történő magyar megjelenés sikeres megvalósításához kapcsolódó rendelkezésekről” szóló 2022. évi XLVII. törvény, így a Közbeszerzési Hatóság jóváhagyta a kiírást.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szúrta ki, hogy a cég három gazdasági szereplőt kért fel ajánlattételre:

  • a BAYER CONSTRUCT Építőipari és Szolgáltató Zrt.-t,
  • a CONFECTOR Mérnök Irodát,
  • és a Market Építő Zrt.-t.

A megbízás becsült értéke akkor még „csak” nettó 9,3 milliárd forint volt.

Mindhárom cég adott a kiírás szerint ajánlatot a teljes projektre, a tervezéstől kezdve az építésen át a karbantartásig és majd az épület bontásáig. A legolcsóbb, nettó 19 893 487 540 forintos ajánlatot a BAYER CONSTRUCT Építőipari és Szolgáltató Zrt. adta.

Hasonló cikkünk:  Az európai parlamenti választások után erősödhet a szélsőjobboldal, de még mindig többségben lesznek az Európa-barát pártok

Azt nem lehet tudni egyelőre, hogy pontosan hogyan fog majd kinézni a magyar pavilon. A tervezői feladatokat első körben a Napur Architect Kft. nyerte el, majd miután a Magyar Építőművészek Szövetsége nyilatkozatot tett közzé a kiválasztás módja miatt, új nyertest hirdettek. Eszerint pedig már a ZDA-Zoboki Építésziroda kapta a 235 millió forintos feladatot. A látványterveket azonban egyelőre sehol nem találni.

A BAYER CONSTRUCT Építőipari és Szolgáltató Zrt. neve mostanában főként a zuglói gigaberuházás miatt kerül elő, de a cégcsoport vezérigazgatója, a Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinccel is üzletelő Balázs Attila is felhívta magára a figyelmet a kijelentésével, amely szerint „ma aki dolgozni akar, az az 500 ezer forintot meg tudja keresni Magyarországon. Az nem tudja megkeresni, aki nem akar dolgozni.”

via Átlátszó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...