fbpx

FRISS HÍREK

Az országos főépítész szerint nincsenek még konkrét tervek mini-Dubajról

- Advertisement -

A vidéki Magyarország nagyvárosainak még álló, legmagasabb, lakott vagy már szellemházként ismert lakóházairól hat független szerkesztőség készített körképet. Ha pedig magas házak, és nem csak a vidék, hanem Budapest, akkor szóba lehet hozni az aktuálisan a közvéleményt is érdeklő mini-Dubaj néven elhíresült gigaberuházást is.

A hírek szerint akár 240 méteres torony is épülhet a Hősök terétől nem messze, amit a főváros le is modellezett, hogyan nézne ki Budapest látképe a mini-Dubajjal. Lánszki Regő országos főépítész szerint elhamarkodott és nem feltétlenül jó irány még arról beszélni, hogy milyen magas lesz egy-két épület, valamint egy épületnél nem önmagában a magasság számít.

Az államtitkár a Hvg360-nak adott interjúban azt nyilatkozta, hogy „a beruházással kapcsolatban nincsenek még konkrét tervek, mi egy fejlesztési víziót tettünk le az asztalra”. Hozzátette, hogy még látványtervet sem készítettek, egyelőre a kormányközi megállapodás aláírását várják. Lánszki szerint a decemberben elfogadott építészeti törvényben alapelvi szinten rögzítették, hogy csak a városhoz illeszkedő épület jöhet létre.

„Nem az a célunk, hogy valamit elrontsunk, hanem az, hogy olyan épületeket hozzunk létre, ami méltó a helyszínhez. Én ilyen szempontból nem félek” – fogalmazott az országos főépítész. Szerinte a terület képét az fogja meghatározni, mennyire jellegzetes egy-két épület, és azok hogyan viszonyulnak a többihez.

Hasonló cikkünk:  A DK elindította a kampányát, szerintük előrehozott választások kellenek

„Folyamatosan vizsgálni kell, hogy a Várból, a Gellért-hegyről vagy akár a Hősök teréről hogyan alakul a látkép…, rossz irány az az elrettentés, hogy valaki félelemből berajzol néhány, photoshoppal odahamisított, más országokból vett felhőkarcolót” – mondta Lánszki.

Rákosrendező a maga 130 hektárjával meghatározó, „nagyobb, mint a Népliget vagy a Margitsziget, és háromszor akkora, mint a Vatikán” – fogalmazott az államtitkár, szerinte Rákosrendezőt hívhatjuk koronaékszernek is, de leginkább ez egy olyan egységes városfejlesztési projekt, ami meghatározza a következő ötven-száz évet.

Azt nem tudta megmondani a főépítész, hogy mennyi idő alatt épülhet meg a beruházás. „Néhány évtől akár 10 éves időtartamra is kiterjedhet, de mi abban vagyunk érdekeltek, hogy minél hamarabb lehessen használni a területet” – fogalmazott.

Tavaly kezdett el tárgyalni a kormány egy dubaji üzletemberrel a létrehozandó városnegyedről. A világ legmagasabb épületének számító 828 méteres Burdzs Kalifát is felépítő Mohamed Alabbar irodákat és luxuslakásokat álmodott meg a 130 hektáros barnamezős területre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...