fbpx
21.4 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Egy szegedi kutató százmilliós támogatást kapott az emberi egészségre veszélyes, toxin-termelő bélbaktériumok vizsgálatára

- Advertisement -

Évi 50 ezer eurós támogatást nyert az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) Installation Grants 2023-as pályázatán Lázár Viktória, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) tudományos főmunkatársa és Róna Gergely, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (TTK) tudományos munkatársa.

A projektek megvalósítására a két kutató öt évre egyenként összesen mintegy 100 millió forint támogatást kap.

Lázár Viktória projektjének célja egy sokoldalú kezelési stratégia kidolgozása a genotoxin-termelő bélbaktériumok ellen, ami továbbá a gyulladásos bélbetegségekhez és a vastagbéldaganatokhoz kapcsolódó, korábban ismeretlen kockázati tényezők feltárásában is segíthet.

A mikrobiom kutatási eredménye felhívja a figyelmet arra, hogy egyes esetekben egyértelmű kapcsolatot tártak fel a gyulladásos bélbetegségek, illetve a vastagbéldaganatok és a mikrobiom genotoxikus, DNS-károsodást okozó metabolitokat termelő összetevői között.

A Lázár Viktória által létrehozott Lázár-labor egy sokoldalú, nagy áteresztőképességű megközelítést javasol olyan új, hatékony kezelési stratégiák kidolgozására, amelyek kifejezetten a genotoxin-termelő kórokozókat célozzák, minimálisra csökkentve a jótékony bélbaktériumokra gyakorolt hatást.

Hasonló cikkünk:  Nincs elfelejtve, idén kezdhetik építeni a trieszti magyar tengeri kikötőt

Az EMBO Installation Grants az élettudományok területén tevékenykedő olyan csoportvezetőknek nyújt támogatást, akik nemrég alapítottak vagy a közeljövőben alapítanak kutatócsoportot a programban részt vevő országok – Csehország, Görögország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Portugália és Törökország – valamelyikében.

A 3-5 évre szóló, a harmadik év végi sikeres elszámolást követően automatikusan további két évvel meghosszabbított évi 50 ezer eurós támogatást a fogadó ország minisztériuma vagy finanszírozó ügynöksége – Magyarországon az NKFIH 35 ezer eurót – és a 31 tagállamból álló kormányközi szervezet, az EMBC biztosítja.

A cikket a Szegeder és a KecsUP együttműködésének keretében szemlézzük, a teljes cikket itt olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...