fbpx

FRISS HÍREK

Hivatalos források szerint nem készít elő Magyarországgal szemben gazdasági szankciókat az EU

- Advertisement -

A Financial Times azt írta, hogy Brüsszel teljesen elzárná a pénzcsapot Magyarország felé, ha az nem szavazza meg a hamarosan kezdődő uniós csúcson a Kijevnek szánt 50 milliárdos uniós támogatást. Ezt az értesülést cáfolja az Európai Tanács egy magas beosztású tisztviselője.

Elmondása szerint az a dokumentum, amelyre hivatkozva írta meg a cikket az FT, az egy a Tanács titkársága által elkészített háttéranyag, amely a magyar gazdaság helyzetét részletezi. Ennek azonban semmi köze nincs a költségvetés-módosítási tárgyalásokhoz.

A forrás szerint „a feljegyzés nem vázol fel semmilyen konkrét tervet a többéves pénzügyi keretre és az ukránoknak juttatott uniós pénzügyi csomagra vonatkozóan, és nem vázol semmilyen Magyarországgal kapcsolatos tervet sem.”

Arra az esetre, ha Orbán Viktor ismét blokkolná Ukrajna támogatását, több elképzelés is született, hogyan reagálhat rá az EU. Magyarország szeretné az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás évenkénti felülvizsgálatát, amit Bóka János Európa-ügyi miniszter is megerősített a Financial Timesnak: „Magyarország most már nyitott arra, hogy az uniós költségvetésből finanszírozzák Ukrajna támogatását”.

Ez a javaslat azért nem tetszik a tagállamoknak, mert minden évben vétólehetőséget biztosítana Orbán Viktornak. A kormányok részéről annyi hajlandóság mutatkozott, hogy két év elteltével legyen egy felülvizsgálati lehetőség – így Orbán csak egy alkalommal blokkolhatja a további kifizetéseket.

Szintén magyar javaslat, hogy ne az uniós költségvetés módosítása, hanem egy költségvetésen kívüli eszköz keretében, a tagállamok befizetése alapján kapja meg ezt a pénzt Ukrajna. Erre az esetre Magyarország is befizetné a rá eső részt. Erre egyébként készül is az EU, de Magyarország nélkül.

Hasonló cikkünk:  Iránytű Intézet: a Tisza Párt bár egyre erősebb, de messze van még a Fidesztől

Csütörtökön lesz az EU-csúcs, ahol azt a javaslatot tárgyalják majd, amit Orbán Viktor decemberben megvétózott. Hadja Lahbib belga külügyminiszter szerint „a legfontosabb dolog, hogy a 27-ek körében megegyezést érjünk el.” Azt is elmondta, hogy ha ez a megegyezés mégsem jön össze valamennyi tagállam részvételével, akkor „meglátjuk, hogy milyen alternatívák vannak”.

A múlt héten megjelent sajtóértesüléseknek, miszerint ha Magyarország blokkolná az ukránoknak szánt pénzt, akkor a tagállamok az uniós alapszerződés 7-es cikkelye értelmében felfüggesztenék a magyar kormány szavazati jogát, sok esélye nincs.

A csúcstalálkozó előkészítésében részt vevő tanácsi forrás szerint „nem lenne helyénvaló” a csúcsra a 7-es cikket behozni. Ami viszont eldöntött tény, júniusban a belga elnökség újabb meghallgatást szervez ennek az eljárásnak a keretében a magyar jogállamiságról.

Azt nem lehet kizárni, hogy egy esetleges magyar blokkolásra válaszul tagállami vezetők közös nyilatkozatot adjanak ki, amelyben – az FT szerint – a magyar uniós források tartós blokkolása szerepelne. Azonban ilyen dokumentumot az elnökség nem készít elő.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...