fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

“K..va nagy kátyú”-s tábla és aláírásgyűjtés – így akciózik az ellenzék útügyben

- Advertisement -

A Kétfarkú Kutya Párt vicces vagy meghökkentő – talán egyeseket megbotránkoztató – táblákkal hívja fel a figyelmet a kátyúkra, elmondásuk szerint sikeresen: akcióik után meglepően gyorsan történik útjavítás. Tóth Szilárd, a Vacsiköz ellenzéki képviselője pedig aláírásokat gyűjt az utcán egy polgármesternek szóló levélhez, amelyben többek között a járdák-, földutak és felületzárt utak rendszeres karbantartását kéri majd. Sűrűsödnek az ilyen politikusi aktivitások, nyilván attól sem függetlenül, hogy nyáron választások lesznek.

Kezdjük a könnyedebb és humorosabb megmozdulásokkal! A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak ugyan nincs képviselője a kecskeméti közgyűlésben, de passzivistái – ahogy magukat nevezni szokták – igen aktívak. Az Akadémia körúton és a Műkerti sétányon például egy „Kurva nagy kátyú” feliratú, nyíl alakú táblával tűntek fel, rámutatva egy-egy méretesebb gödörre.

Elsőre nyilván lájkvadászatnak tűnik a nagy forgalom idején elkövetett és persze kellőképpen dokumentált akció, de kétfarkúsok állítják, gyakorlati hasznuk is van a közösségi oldalukon posztolt fotóknak, videóknak: gyors intézkedéseket generálnak. A Műkerti sétányon például már a „mutogatás” másnapján kiraktak egy figyelmeztető táblát, és körbefestették a gödröket, az Akadémia körúton pedig két nap múlva betömtek pár lyukat. Valószínűleg ennek hatására más városrészekből is kértek az MKKP-től hasonló figyelemfelhívást.

Fotó: MKKP Kecskemét Fb-oldala

Több helyen „Nemzethy kátyú rezervátum” feliratú táblákat helyeztek ki, arra is figyelmeztetve az ennek esetleg nem örülő illetékeseket, hogy hiába viszik el a táblát, a kátyúk ott maradnak.

Fotók: MKKP Kecskemét Fb-oldala

„A Szolnoki úti kerékpárúton egy nagy felmarás volt fél évig, azt jeleztük a városrendészetnek, ők hivatalból továbbították, és egy hét múlva kijavították. Még készülünk performanszokkal, azok is fent lesznek a Facebook oldalon. Úgy vettük észre, a hivatal is nézi az oldalt, van amit meghirdetünk, hogy akciót csinálunk, aztán pár nap múlva megcsinálják” – írták megkeresésünkre.

Kicsit hosszadalmasabb és jóval több sétálást és ácsorgást kívánó módszert választott Tóth Szilárd, Vacsiköz ellenzéki képviselője (Szövetség a Hírös Városért Egyesület). Ő ugyanis január 10-től, azaz ehét szerdától egészen április 20-ig aláírásokat gyűjt, mégpedig hetente kétszer-háromszor előre meghirdetett időpontokban a városrésze és a belváros különböző pontjain, közterületi (vagyis utcai) fogadóórák keretében (a Gázló utcai PostaPont előtt kezdett, pénteken pedig a Rózsavölgyi téren a buszmegállónál folytatta, itt fotóztuk). Az érdeklődők egy, a képviselő által Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek írt levelet írhatnak alá, ezzel jelezve egyetértésüket, támogatásukat Tóth Szilárd kezdeményezésével.

Hasonló cikkünk:  Diákszakácsok, leendő cukrászok és pincérek versengtek a Széchenyiben

Fotó: Hraskó István

És hogy miről szól a levél, mire gyűjt az ellenzéki képviselő aláírásokat? Elég összetett a célja, ez nem az a fajta üzenet, ami egy táblára ráférne – ezért mi is szerkesztve közöljük.

  • Kéri a polgármestert, mérjék fel, hol a legégetőbb az aszfaltozott utak, járdák és bicikliutak hiánya, főleg a külterületeken.
  • Ezt követően „egy több évre, akár egy évtizedre ütemezett” fejlesztési program keretében, önkormányzati forrásból kezdjék meg új járdák, utak és bicikliutak kiépítését, „az e téren fennálló hiányosságok felszámolását”.
  • Szintén mérjék fel a földutakat és felületzárt utakat, biztosítsanak elegendő forrást folyamatos karbantartásukra, javítsák a földutak vízelvezetését, vizsgálják felül az egyes útszakaszok szintezését, az útszéli árokrendszert előírásszerűen tartsák rendben, ahol szükséges, alakítsanak ki új árkokat, a murvás-köves útszakaszokat töltsék fel, hogy legyenek időtállóak.
  • Monitorozzák és javítsák a balesetveszélyes járdákat és a kátyús, gödrös útszakaszokat, biztosítsák közterületek és közparkok gondozottságát és tisztaságát is.

Fotó: Hraskó István

„Nincs célom az aláírások számát illetően” – mondta el kérdésünkre Tóth Szilárd, azzal kapcsolatban pedig, hogy mit szeretne elérni, mivel lenne elégedett, úgy fogalmazott, a problémákra kívánja felhívni a figyelmet, hogy ezek mennyi gondot okoznak a lakosságnak és a fenti kérdésekben szeretne „pozitív irányú elmozdulást” elérni. A levelet és az aláírásokat a polgármester titkárságán adja majd le.

Azt is megtudtuk az ellenzéki képviselőtől, hogy a levélre az aláírásokat saját körzete mellett a belvárosban fogja még gyűjteni (például a piac Univer felőli bejáratánál). A 48-as szavazókört a jelenlegi 8-as egyéni választókerületből (itt frakciótársa, Király József szerzett 2019-ben mandátumot) a majdani 7-eshez csatolták (ez a Vacsiköz, ahol most Tóth Szilárd a képviselő). Azaz bármilyen fura, a belváros jelentős részének (Kossuth tér, Szabadság tér, Arany János utca, Nagykőrösi utca) és a Vacsiköznek-Bethlenvárosnak ugyanaz lesz a képviselője 2024 júniusától – a kérdés már csak az, hogy kormánypárti vagy ellenzéki.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...