fbpx
11.4 C
Kecskemét
2024. február 27., kedd

FRISS HÍREK

Késik a napelemes pályázatok kifizetése, több cég csődbe is ment

- Advertisement -

Több napelemes cég is csődbe ment, mert továbbra is csak a megítélt támogatás harminc százalékát fizették ki a két éve elindított 100 százalékos állami támogatású energetikai felújítási programon nyertes pályázóknak. A hétfőn elindult Napenergia Plusz Programban is meg kellene előlegezniük az állami támogatást, erre viszont sok vállalkozásnak már nincs pénze.

A Napenergia Plusz Programra – a döcögve indulás után – kedd délután három óráig már 18 ezer előregisztrációt adtak be. A keretből nagyjából 15 ezer háztartás részesül majd.

Gulyás Gergely tavaly januárban lesújtó véleményt mondott arról, hogy milyen lassan fizetik ki a támogatásokat.

„Olyan mértékben szánalmas és borzalmas az a teljesítmény, amit ezen a területen eddig nyújtottunk, hogy nem is mondom, hogy mennyit fizettünk ki” – ismerte el Gulyás.

Szenyán Endre, az A1 Solar Kft. ügyvezetője szerint „különböző stádiumban adtunk be támogatói oldalhoz kifizetési kérelmeket, huszonegynéhány került benyújtásra, ebből egyetlen egy darabot fizettek ki”. A helyzet azóta sem jobb.

Hasonló cikkünk:  372 milliárd forintot csoportosítanak át a Rezsivédelmi Alapból

A beruházásokba a vállalkozások saját pénze is bekerül, így fennáll a veszélye, hogy a mostani pályázaton már nem tudják megelőlegezni az állami támogatást.

„Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek ebben indultak, a létük attól függ, hogy az előző támogatási kérelmet több mint két év elteltével ki fogják-e fizetni. Ha nem, akkor félő, hogy most hiába szerződnek le velük az ügyfelek, nem fogják tudni megvalósítani ezeket a projekteket ” – elemezte a helyzetet Szenyán Endre.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint több vállalkozás is csődbe ment a támogatások kifizetésének késése miatt.

„Rengeteg olyan panasz érkezik a tagvállalatainkhoz, illetve a szövetséghez az érdeklődők részéről, hogy az előlegeket is kifizették, az önrészeket is kifizették a kivitelezőnek, de sajnos azok meg csődbe mentek, és nem tudják megvalósítani a napelemes rendszert” – mondta a szövetség elnöke.

A kormány pályázati portálja szerint a megítélt 123,7 milliárd forintból eddig 36,8 milliárdot fizettek ki. Ez a teljes összeg nagyjából 30 százaléka.

via RTL

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...