fbpx

FRISS HÍREK

Milyen hibákat követnek el a munkaadók a toborzás során?

- Advertisement -

Ahogy az élet sok területén a munkaerőpiacon is nagyon gyorsan változnak a folyamatok. Ami tegnap még keresett szakma volt, ma már telített, ahol tegnap még munkaerőtöbblet mutatkozott, ma már munkaerőhiány lépett fel. A cégeknek a sikeres működésük érdekében gyorsan kell reagálni a változásokra, különben nem jutnak megfelelően képzett munkaerőhöz.

A toborzáshoz és a kiválasztáshoz idő kell

A pecsallas.hu portálon jelenleg is tízezer felett jár az álláshirdetések száma. Ezek általában 30 napig jelennek meg a felületen. Nem ritka azonban, hogy a hirdetőknek meg kell hosszabbítani további 30 nappal a hirdetést, mivel ennyi idő alatt sem találják meg az ideális jelöltet az adott pozícióra. Látható tehát, hogy a kiválasztás valóban egy kihívásokkal teli, komplex folyamat, amire a cégeknek megfelelő időt kell szánnia. De mi az oka annak, hogy ennyi időbe telik betölteni egy álláshelyet?

Munkaadói hibák

Az, hogy egy adott álláshelyet milyen gyorsan sikerül megfelelően és hosszú távon betölteni, sok tényező függvénye. Függ attól, hogy az adott pozíció mennyire keresett vagy hiányszakma, függ a munkahely földrajzi lokációjától, a vállalat méretétől, a cég HR politikájától és természetesen a kínált juttatási csomagtól is. Sok munkaadó már a hirdetés megfogalmazásakor hátrányba hozza magát. 

Hasonló cikkünk:  Havonta 20 milliárd forinttal nő a kórházak eladósodása

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy túlzottan magasra teszik a lécet a jelölt kiválasztás során. Nem minden esetben szükséges az adott álláshelyre a legmagasabb képesítéssel és tapasztalattal rendelkező jelöltet keresni. A HR szakértők szerint fontosabb lehet az alkalmazkodóképesség, a kompetenciák és a nyelvtudás megléte.

Sajnos az is előfordul, hogy a munkáltatók és a munkavállalók között nem teljesen világosan megfogalmazottak az igények és az elvárások. Ennek eredményeként olyan jelöltek kerülnek kiválasztásra, akik mivel nem illenek az adott pozícióba, ezért rövid időn belül elhagyják a vállalatot. Elengedhetetlen, hogy mindkét fél részéről reális és pontos elvárások legyenek kimondva.

A nyílt kommunikáció a siker kulcsa

Hazánkban a munkavállalók számára a legfontosabb szempont a munkaadók által kínált juttatások mértéke. Azonban sokszor előfordul, hogy az anyagiakat nem hangsúlyozzák, vagy meg sem nevezik az álláshirdetésekben. A pecsallas.hu portálon lévő álláshirdetések többsége szintén nem tartalmazza a tervezett munkabért. 

Javasolt előre pozicionálni és nyíltan kommunikálni a bérrel, a munka-magánélet egyensúlyával, a munkaidő-beosztással és a home office munkavégzéssel kapcsolatban.

A vállalat hosszú távú sikerét és növekedését a megfelelő munkaerő megtalálása biztosítja. Érdemes ezért időt és erőforrásokat fektetni a toborzási folyamat optimalizálásába, ha pedig erre nincs elegendő erőforrás, külső szakértői segítséget kérni. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...