fbpx
11.8 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

Rákészültek a nagy munkagép-lopásra, kamionnal és kisteherautóval mentek

- Advertisement -

Betonsimítókat, föld- és útfúrókat, döngölőgépeket, aggregátorokat, lapvibrátorokat és még egy homokszórógépet is elvitt egy lajosmizsei telephelyről öt tolvaj. A 29 milliós kárnak csak körülbelül a fele térült meg, a 2022 nyarán történt büntetőügyben most emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség.

Az irányító egy büntetett előéletű férfi volt, aki korábban kamionsofőrként járt a lajosmizsei telephelyen, így társaival ellentétben rendelkezett helyismerettel. Tervéhez az adta az ötletet, hogy látta, az egyik csarnoképületben sok építőipari munkagépet tárolnak, amelyek egy budapesti cég – az ügy sértettjének – tulajdonát képezték – tudtuk meg dr. Kövecs Máté ügyésztől, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivőjétől.

A csapat „főnöke” 2022 augusztusában határozta el a lopást, és aprólékosan meg is tervezte.
„Megszerezte a bekerített ipartelep kapujának távirányítóját, valamint két csarnoképület – köztük a munkagépeket rejtő épület – lakatjának kulcsát” – részletezte Kövecs Máté.
Három ismerősét hívta segítségül, az ötödik tag egyik társa sógora lett. Abban állapodtak meg, hogy az elkötött munkagépek az ötletgazda birtokába kerülnek és az eladásukból származó pénzből fizeti ki társait.

Az akció 2022. augusztus 12-ről 13-ra (péntekről szombatra) virradó éjszaka zajlott le. Először egy kisteherautóval négyen bementek a telephelyre, a kézzel mozdítható munkagépeket bepakolták a kisteherautóba, majd egy lajosmizsei benzinkútra hajtottak, ahol leparkolták a kisteherautót.
Majd átültek egy kamionba, és azzal tértek vissza a tett színhelyére, hogy a nagyobb méretű munkagépeket is felrakodják – ehhez a szomszédos csarnokból egy targoncát „vettek kölcsön”.

Hasonló cikkünk:  Vége lesz-e Putyin háborújának Ukrajnában?
Fotó: Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

A csapat hajnali 4 óra körül tette fel az utolsó munkagépet is a kamionra, majd dolguk végeztével távoztak.
Az öt vádlott  65 munkagépet lopott el közel 29 millió forint értékben, voltak köztük lapvibrátorok, betonsimítók, föld- és útfúrók, döngölőgépek, vibrációs hengerek, aggregátorok és egy darab homokszórógép is – közölte kérdésünkre a főügyészség helyettes szóvivője.

Az ötletgazda a munkagépek nagyobb részét, 45 darabot Üllőn, egy közterületi parkolóban leállított, kicserélt rendszámú pótkocsiban tárolta. A rendőrök ezek mellett még három munkagépet találtak meg és foglaltak le, így a lopással okozott kár több, mint fele megtérült.

A többi gép nem került elő, ezek is elsőrendű vádlottnál voltak, azonban további sorsuk nem ismert, esetleges értékesítésükre sincs adat – mondta Kövecs Máté.

Az ügyészség a vádlottakat jelentős értékre elkövetett lopás bűntettével, emellett az elsőrendű vádlottat egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettével is vádolja és velük szemben szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...