fbpx
25.6 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Tallózás a független vidéki sajtó heti írásaiból

- Advertisement -

Újjáéledhet egy kisvasút Kecskeméten, Debrecenben a végén hétnél is több akkuipari beruházás is lehet, máshol kórházépítés miatt tiltakoznak, de van rá okuk. Természetvédelmi ügy kerekedett Szegeden is, de ott egy egyházmegyei beruházásból. Volt Borsodban is a Jóbarátokból ismerős kávézó, de nemrég bezárt. Szolnokon lehetne új, régóta vágyott városközpont, de leállt a fejlesztés, az új, MOL-os üvegvisszaváltás viszont még nem indult el, Veszprémben sem. Pécsen pedig, úgy néz ki, a városvezetés szerint legalábbis, hogy a helyi fideszes politikusok mindent, illetve bármit bevetnek a júniusi választásra.

Borsod24: Nem bírta tovább a borsodi Central Perk

A Jóbarátok című amerikai sorozat rajongóin kívül mások is örömmel időztek a Central Perk nevű kávézóban Miskolcon, amely népszerű közösségi térként működött az elmúlt másfél évben a borsodi megyeszékhelyen. E sikerszériának szakadt vége január elején, amikor a vendéglátóhely végleg lehúzta a rolót. A Borsod24 Daragó–Joó Katával, a borsodi Central Perk ötletgazdájával és üzletvezetőjével készített interjút a bezárás után, melyben szó esett Matthew Perry (Chandler) közelmúltbéli haláláról is.

Debreciner: Már hét akkumulátoripari beruházást jelentettek be Debrecenben, de több is lehet még

CATL, Eve Power, EcoPro BM, Semcorp, Halms, Inpark és BMW – ezek a cégek már biztosan érkeznek, vagy már itt is vannak az ország legnagyobb vidéki városában. A NingBo ZhenYu gyárépítéséről hírt adott ugyan a sajtó, de hivatalosan még nem erősítették meg a beruházást. Kínaiak uralják az egyre nagyobbra duzzadó debreceni akkumulátoripart. A Debreciner áttekintő írása itt található.

Enyugat: A Fertő tó osztrák oldalán egy kórházépítés miatt tiltakoznak

Miközben a Fertő tó magyar oldalán a tópart elzárása, és a Fertőrákoson tervezett kikötő miatt forrnak az indulatok, osztrák oldalon egy épülő kórház miatt indult tiltakozás. 2030-ra egy 163 ágyas kórház épülne a tó közelében, Natura 2000 védettségű területen. A tervről jó ideje tudni, öbb helyszínt megvizsgáltak, de a jelenlegit tartották megfelelőnek. Az építkezés ellen egy környezetvédelmi egyesület is tiltakozik, bírósági úton akarják megakadályozni az építkezés megkezdését – írja az Enyugat.hu.

Kecsup Hírek: Civil összefogással és hajtányjáratokkal éled újra a Kecskeméti Kisvasút

Ha vonat még nem is szalad újra a Kecskeméti Kisvasúton, de látványos és aktív hajtányos élet zajlik a síneken – írja a Kecsup.hu. Sőt, a Kecskeméti Kisvasútért Közösség még ennél nagyobb terveket is dédelget. De addig is különjárat rendelésére és hajtánybérlésre egész évben van lehetőség, illetve a jó idő beköszöntével, várhatóan áprilistól kezdődően újra lesznek rendszeresen szervezett, meghirdetett menetrend szerint közlekedő hajtányjáratok Jakabszállás és Kiskunmajsa állomások között.

Hasonló cikkünk:  Az ENSZ főbiztosa figyelmeztetést adott ki a magyarországi választásokkal kapcsolatban

Nyugat: Egyelőre nem lesznek buszsávok Szombathelyen

Szombathely közgyűlése múlt januárban fogadta el a környezetvédelmi koncepciót, aminek egyik eleme volt, hogy három forgalmas utcában buszsávot építenek ki. Mindhárom utca a Szombathelyre be- és onnan kivezető forgalmat bonyolítja, két utcában a szélső sávok jelenleg parkolóként szolgálnak. Arról is döntöttek, megvizsgálják a buszsávok létesítésének lehetőségét, a Nyugat.hu kérdésére viszont nemrég azt válaszolták, nem indokolt ott buszsávokat létesíteni, ezért elvetették ezt a tervet.

Szabad Pécs: Fideszes hazugság Pécs vezetése szerint, hogy Pécsen lehetett volna a BYD gyára

Odébb van még az önkormányzati választás kampánystartja, de az ellenzéki vezetésű városokban a Fidesz politikusai és a ner-es újságok már hangolnak. Pécsen az egyik slágertéma az lett, hogy nem Pécset, hanem egy másik ellenzéki vezetésű várost, Szegedet választotta autógyára felépítéséhez a kínai BYD. A Szabad Pécs hátteret is adva arról írt, hogy a pécsi városvezetés megelégelte, hogy szerintük a fideszesek hazudoznak arról, hogy az ellenzéki koalíció miatt nem Pécsen épít gyárat a BYD.

Szegeder: Teremtésvédelmi szempontok – válaszolt az egyházmegye a szegedi fakivágásos vádakra

„Az egyházmegye beruházásainál kiemelt szempont, hogy a társadalmi hasznosság mellett a teremtésvédelmi szempontok is mindig érvényre jussanak” – írta levelében a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Szegeden hónapok óta jogi csata zajlik. A városvezetés megtartott volna a püspöki stadion mellett egy hathektáros erdőt, ahova az egyház iskolákat építene. A kormány előbb azzal cselezte ki várost, hogy kiemeltté nyilvánította a beruházást, majd az erdő településképi védelmét tette semmissé az ukrajnai háborúra hivatkozva.

Szol24: Lesz-e valaha modern városközpontja Szolnoknak?

Bajnai Zsolt lokálpatrióta régóta elkötelezett amellett, hogy szélesebb rétegekhez juttassa el Szolnok történetét, s a várossal kapcsolatos aktualitásokat vessen fel. Az egykor több újság főszerkesztőjeként dolgozó újságíró a napokban arról indított vitát, miért áll egy fontos beruházás. És írt arról is, hogy a Szolnokon több évtizede tervezett “új városközponttal”, a Hild tér és környékével kapcsolatban szerinte abban mindenki egyetérthet, hogy a fejlesztés félbemaradása a legrosszabb, ami történhetett.

Veszprémkukac: Üvegvisszaváltó van, de még sincs

Január eleje óta ácsorognak az üvegvisszaváltó automaták az üzletekben, de működni csak tavasztól fognak. Cikkében a Veszprémkukac óvva intette olvasóit attól, hogy addig is próbálgassák az automatákat, illetve hogy a nem visszaváltós palackot próbáljon bárki is visszaváltani, mert az kárt tehet a berendezésekbe. Az is csak tavaszra várható, hogy lesznek göngyölegek, amelyeken logó jelöli a visszaválthatóságot. A cikkben arról is írnak, hogyan működni elkviekben a Mohu MOL új rendszere.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...