fbpx

FRISS HÍREK

Vietnámi munkásokra cserélik le a magyar dolgozókat, akik előzőleg be is tanították őket

- Advertisement -

A dél-koreai Bumchun Precision Hungary Kft. úgy döntött, megválik több tucatnyi kölcsönzött magyar munkavállalójától, hogy vietnámiakat alkalmazzon helyettük. Korábban azzal az indokkal kapott a cég több milliárdos állami támogatást, hogy munkahelyeket teremt. Történik mindez Nógrád vármegyében, ahol az országban a legmagasabb a munkanélküliségi ráta.

December óta mintegy 60, magyarországi illetőségű dolgozót bocsátottak el a salgótarjáni üzemből, ahol elektromos autók akkumulátoraihoz gyártanak alkatrészeket. Az elküldött dolgozók gyártósor melletti, betanított jellegű munkát végeztek, és jellemzően nem a vállalat saját alkalmazottai voltak, hanem munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül foglalkoztatták őket.

A múlt év végén jelentős számú vietnámi vendégmunkás érkezett, akiket a belépésük előtt az elbocsátott magyar dolgozók tanították be például a gépkezelői és a gépfeltöltői munkára. Ezután került sor a létszámleépítésre.

Berki Sándor, a Párbeszéd–Zöldek országgyűlési képviselője vizsgálódni kezdett, és bár személyesen ment el a telephelyre, nem fogadták. Dolgozói beszámolók szerint a leépítésekben kisebb számban a cég saját alkalmazottai is érintettek voltak, azonban ezt az információt sem sikerült a képviselőnek megerősíttetnie.

Berki elmondta, hogy az üzem egykori és jelenlegi dolgozói közül sokan megkeresték, és a hírek alapján január elején megint érkezett 30 vietnámi vendégmunkás, miközben az üzemben újabb, nagyjából ötvenfős létszámleépítést lengettek be.

Az elbocsátott dolgozók nem kaptak konkrét okot, miért kerültek lapátra, ráadásul a többség túl is túlteljesítette a normát. A cég tág lehetőségeket kínált a túlórázásra a szabadnapokon, ezt a kölcsönzött munkavállalók anyagi okokból általában ki is használták. Egybehangzó állítás szerint a munkájukra korábban panasz nem érkezett.

Nagy Zoltán, az LZ-Transwork Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az elbocsátott körülbelül 60 fő közül az általuk kölcsönzött betanított dolgozók nagyjából 20-at tettek ki, a többieket mást cégek biztosították. Hallomásból ő is úgy tudja, hogy a leépítésre a vendégmunkások érkezése miatt volt szükség, ám a Bumchun hivatalosan nem indokolta meg a döntését.

Hasonló cikkünk:  A kormány egy új programban ingatlanért kínál majd EU-s vízumot

Egy dolgozó elbeszélése szerint sem a Bumchun, sem a munkaerő-közvetítő cég nem kínált fel számukra lehetőséget az elhelyezkedésre. Ő ezért álláskeresési járadékért folyamodott

„A legnagyobb baj, hogy nincs nagyon hová jelentkezniük azoknak, akiket most lecserélnek. A kölcsönzött dolgozók Salgótarján környékiek, nem az ország távoli pontjaiból érkeznek. A városban és általában a megyében nagyon nehéz munkahelyet találni, különösen olyat, ami megfelelő fizetést kínál. Jelenleg az építőiparban is leállások vannak, így sokan nem tudják, mihez kezdjenek magukkal” – vázolta a helyzetet.

A Nógrád Vármegyei Kormányhivatal tavalyi közlése szerint az ország összes megyéje közül továbbra is Nógrádban a legnagyobb a munkanélküliség.

„Indokolja meg nekem azt bárki, hogy Északkelet-Magyarországra, és főleg Nógrádba miért szükséges vendégmunkásokat behozni?!” – mondta a párbeszédes Berki Sándor, hozzátéve: a salgótarjáni dolgozóknak már csak azért is nagy érvágás egy ilyen leépítési hullám, mert a városban működő cégeknél megszokottá vált a külföldiek alkalmazása.

Decemberben módosították vendégmunkástörvényt, ami szerint:

  • csak annyi vendégmunkás jöhet Magyarországra, ahány betöltetlen álláshely van,
  • minden egyes munkahely esetében meg kell vizsgálni, akad-e magyar, akivel be lehet tölteni,
  • és vendégmunkást csak akkor lehet szerződtetni, ha magyar munkavállaló nem jelentkezik az adott állásra.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...