fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

A Fidesz törvényeket módosítana, a PDSZ szerint több szakember, több forrás kell a gyermekek védelmében

- Advertisement -

A Fidesz mintegy húsz törvényt módosítana a gyermekvédelmi törvénycsomagban a holnap kezdődő tavaszi országgyűlési időszakban. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hat pontban foglalta össze javaslatait, hogy az oktatás területén milyen azonnali lépésekre van szükség a gyermekek védelmében.

A PDSZ 2023. február 23-án tartotta országos választmányi ülését, ahol hat pontban határozta meg, milyen lépéseket kell tenni a gyermekvédelem területén. „Még mindig nem tudunk semmit annak előzményéről, hogy miért kapott kegyelmet a pedofil gyermekotthon-igazgatónak falazó, bűncselekmények eltussolásában aktív K. Endre. Egyet azonban lehet tudni: azért, hogy 2010 óta a gyermekvédelem intézményrendszere az oktatással együtt döbbenetes helyzetbe került, a kormány, és elsősorban a kormányfő a felelős.” – írja a PDSZ.

A PDSZ szerint az első lépés a szakemberhiány csökkentése, ami a bérek megemelésével és a munkaterhek csökkentésével jár – ez a pedagógusokra is értendő, mert a jelenlegi helyzetben sok esetben nincs lehetőségük felismerni a gyermek magatartásában a változásokat, mivel gyakran kerülnek helyettesítés miatt olyan osztályba, gyermekcsoportba, ahol a gyermekeket nem, vagy kevésbé ismerik.

A közoktatási intézménye, a gyermekvédelem, a gyámügy szoros együttműködésére van szükség, épüljön ki jelzőrendszer. Teremtsék elő a szükséges forrást az átmeneti elhelyezést nyújtó nevelőotthonok, a nevelőszülői hálózat korszerűsítésére, a nevelőszülők továbbképzésére, megfelelő számú pszichológus, segítők, és gyermekvédelmi szakemberek, szociális munkások álláshelyeinek létesítésére. Tegyen a kormány lépéseket a gyermekszegénység ellen, a gyermekjólét és a gyermekek családban tartásának érdekében, például ne legyen a családból történő kiemelés az óvodai, iskolai mulasztás szankciója.

Javasolják azoknak a jogszabályi rendelkezéseknek hatályon kívül helyezését, amelyek megakadályozzák azt, hogy külső szervezetek, NGO-k, szakemberek tájékoztatást, foglalkozásokat tartsanak a közoktatási intézményekben, valamint azokat a törvényi előírásokat, amelyek alapján emiatt igazgatókat akár egy év múlva is szankcionálhatnak. És javasolják a tankötelezettségi korhatár felemelését a 18. életévre.

Hasonló cikkünk:  Mérgesedik a viszony, David Pressman beszólt a magyar kormánynak, Menczer Tamás válaszolt

A Fidesz úgy módosítaná a törvényt, hogy a gyerekek elleni szexuális bűncselekmények soha ne évüljenek el

Kocsis Máté bejelentette, hogy körülbelül húsz törvény módosítására tesznek javaslatot a gyermekvédelmi törvénycsomagban – írja a 444.hu. Tovább szigorodhatnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek és áttekintik az eltussolásban segédkezők büntetésének súlyosbítási lehetőségeit is. Kezdeményezik továbbá, hogy a 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények soha ne évüljenek el, „mert maguk a pedofil bűnelkövetők is életre szóló sebet okoztak a tettükkel”, illetve azt is előírnák, hogy a pedofil bűnelkövetők soha ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt.

Minderre azután kerülhet sor, hogy a bicskei gyermekotthonban történt szexuális visszaélések után, amiről már 2016-ban beszámolt az RTL, nyomozás is indult, és V. Jánost és bűnsegédjét, K. Endrét elítélték, – ennek ellenére utóbbi mégis elnöki kegyelmet kapott, majd az ezután kitört politikai botrányba Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit fideszes országgyűlési képviselő is belebukott. Az ügy itt nem állt meg, kiderült az is, hogy az akkori miniszter, Balog Zoltán is támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét. Balog bár időközben maga mögött hagyta a politikát, de végül a református zsinat lelkészi elnökségről a kegyelmi botrány nyomán lemondott, de a püspöki címét megtartotta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...