fbpx
9.1 C
Kecskemét
2024. február 28., szerda

FRISS HÍREK

A hátrányok csökkentésére szánt források nem mindig a legjobb helyre kerülnek

- Advertisement -

Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, valamint Molnár György közgazdász volt a vendég a Belvárosi Szabadegyetem keddi rendezvényén, ahol a szegények helyzetének alakulásáról beszélgettek – írja a Népszava.

Molnár György azzal kezdte mondandóját, hogy a szegénységet az alacsony jövedelemmel szokták azonosítani, azonban sok más tényező is szerepet játszik. Ilyen az például, hogy ugyanaz a jövedelem mást jelent, ha valakinek van biztos lakhatása, és megint mást, ha lakást kell bérelnie.

A közgazdász szerint nemcsak az a szegény, aki nem jut elegendő élelemhez. Ha valaki az anyagi források hiánya miatt nem tud méltósággal részt venni a társadalom életében, ugyanúgy szegénynek mondható. Molnár emlékezetesnek és politikailag fájdalmasnak minősítette, hogy a 2022-es parlament választás alkalmával a vidéken szerzett tapasztalatok milyen értetlenkedést váltottak ki az értelmiség részéről.

A közgazdász értékelve a magyar kormány politikáját elmondta, igaz ugyan, hogy a szegénység mértéke jelentősen javult nálunk, de a mutató összességében rosszabb, mint a többi országban. A vizsgált országok közül Csehországban, Horvátországban és Lengyelországban az a jellemző, hogy a gyerekek kevésbé szegények, mint az átlag, Szlovákia kivétel ez alól. Ez Magyarországon fordítva van, a gyerekek körében sokkal nagyobb arányú a szegénység. Az időskori szegénység viszont kevésbé kirívó, a nyugdíjrendszer egyelőre még tartja magát.

Hasonló cikkünk:  Neked mi a fogadalmad 2024-re?

Iványi Gábor arról beszélt, hogy Budapesten is van szegénység, azonban szerinte a szegénységet főként a vidéki Magyarországon lehet tetten érni. Kardos Péter közgazdász kérdésére a lelkész elsősorban az iskolát nevezte meg kitörési lehetőségként. Az iskolát azokon a településeken is meg kell őrizni, ahol már nincs posta, és lassan már kocsma se lesz.

Iványi Gábor rávilágított, hogy a szegények felzárkóztatására szánt összegeket esetenként rosszul használják fel. Megtörtént, hogy önkormányzati sporttelepet újítottak fel romák támogatására megítélt pénzekből, de az is előfordult, hogy ilyen forrásból „igényes orgona” épült a templomban – mondott másik példát felekezet említése nélkül Iványi Gábor.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Miért jönnek és mennyit keresnek az ázsiai vendégmunkások, és valóban kirúgják miattuk a magyarokat?

Régóta központi téma és borítékolhatóan sokáig még az is lesz a harmadik országbeli - fülöp-szigeteki, indiai, vietnámi, mongol, kirgiz...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...