fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A KSH adatai szerint csúnyán visszaesett a magyar GDP 2023-ban

- Advertisement -

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzé tette az első becslését az éves GDP-változásról – 0,8 százalékkal volt gyengébb a magyar gazdaság 2023-ban, mint egy évvel korábban. Így azoknak lett igazuk, akik szerint 2023 egy elveszett év a magyar gazdaság számára.

A kormány optimista volt, 2022 nyarán megírták a 2023-as költségvetést, akkor úgy számoltak, hogy 4,1 százalékos lesz a GDP-növekedés. Majd 2022 decemberének legvégén teljesen átírták az egészet, mert már addigra tarthatatlanná vált, már csak 1,5 százalékos növekedést prognosztizáltak. Majd 2023 őszén átváltottak arra, hogy valamivel 0 fölötti lehet a vége, és novemberben jutottak el oda, hogy már Nagy Márton is kénytelen volt azt mondani, a stagnálás a lehető legjobb forgatókönyv, de akár 1 százalékos visszaesés sem kizárt.

Van jó hír is, a sorozatban három mínuszos negyedév után végre ebben a három hónapban már magasabb volt a GDP, mint 2022 azonos időszakában. De van üröm is az örömben, a harmadikról a negyedik negyedévre viszont stagnálást mért a KSH. Arról, hogy pontosan miként állt össze a negyedik negyedéves és így a teljes éves szám, a KSH csak március elején ad majd ki részleteket, de néhány dolgot már lehet tudni.

Hasonló cikkünk:  A költségvetés szinte romokban, mégis ezermilliárdok mennek el állami cégek támogatására

Az egyik, hogy 2023-ban jobb volt az időjárás a magyar agráriumnak, mint az azt megelőző évben, azonban minden más elég rosszul teljesített. Az ipar szempontjából az év egészében 5,5 százalékkal volt kisebb a termelés, mint 2022-ben. Spóroltak is a magyar emberek, így sokkal kevesebbet vásároltak tavaly, mint 2022-ben, a kiskereskedelmi forgalom 7,9 százalékkal zuhant vissza.

A szolgáltató szektornál csak sejteni lehet, hogy hiába nőnek a bérek már az infláció fölött, az emberek még nem kezdték el nagyon költeni a pénzüket és ezzel pörgetni a gazdaságot. A külkereskedelmi mérleg miatt nem lett annyira csúnya a visszaesés, óriási rekordok dőltek meg, sokkal több pénz érkezett be a Magyarországon gyártott vagy összeszerelt áruk eladásából, mint amennyit a külföldről behozott árukért fizettek, szóval legalább összeszerelő országként elműködünk.

A tavalyi rossz számokat idén könnyebb lesz szép növekedési adatokkal szépíteni, amikor majd a 2023-ashoz hasonlítjuk a gazdaság teljesítményét. Hogy ne csak a számokban, hanem érzésre is jobb legyen majd a helyzet, arra lesz szükség, hogy az emberek elkezdjék bátrabban költeni a pénzüket.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...