fbpx

FRISS HÍREK

Az idén nyugdíjba vonuló pedagógusokat kihagyták a januári béremelésből

- Advertisement -

Több nyugdíjba készülő pedagógus is jelezte, hogy ők nem kapják meg a beígért béremelést, mert nem sorolják át őket a státusztörvény szerinti köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba.

A Népszavának elmondta egy februártól már a felmentési idejét töltő tanár, hogy negyven év után nem jár neki a 32 százalékos béremelés. Miért? – teszi fel a kérdést. Az érintett tanárnő a nők 40 korkedvezménnyel szeretne nyugdíjba vonulni, erről pedig már tavalytájékoztatta az illetékes tankerületi központot. Januárban azonban nem sorolták át, így még közalkalmazotti státuszban mehet nyugdíjba. Azt nem mondták el neki, hogy emiatt a januári béremelés rá nem lesz érvényes.

Egy másik pedagógus is hasonlóan járt, ő nemrég az illetékes tankerületi központ egyik munkatársától tudta meg, hogy azért nem hívták be a megemelt illetményt tartalmazó új munkaszerződés aláírására, mert nincs is mit aláírnia. Közölték vele, hogy nem jár fizetésemelés, mert mindjárt kezdi a felmentési időt. Közben egész januárban dolgozott és hivatalosan júniusig állományban van, a nyugdíjazása pedig csak június közepén kezdődik.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője elmondta a Népszavának, hogy több nyugdíj előtt álló pedagógustól érkezett a fentiekkel megegyező visszajelzés. Ezt említették Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak és Hajnal Gabriella, a KK elnökének, utóbbi Nagy Erzsébet szerint tudott is róla. Hajnal azzal indokolta, hogy nem kapnak béremelést, mivel ők nem kaptak január elején kinevezésmódosítást, így nem tartoznak a státusztörvény hatálya alá, ami a bérekről rendelkezik.

Hasonló cikkünk:  Lánczi Tamás: nem érti a demokráciát, aki fél a Szuverenitásvédelmi Hivataltól

Nagy Erzsébet szerint „ez nemcsak etikailag, de jogi szempontból is aggályos. Az illetmények meghatározása ugyanis nem a jogviszonyhoz, hanem munkakörhöz kötött, márpedig ezek a kollégák pedagógus munkakörben dolgoztak, illetve dolgoznak még mindig akkor is, ha januártól nem változott a jogviszonyuk.”

Felmerült, hogy lényegében semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy a nyugdíj előtt álló, még mindig közalkalmazotti státuszban lévő pedagógusok is kapjanak béremelést, gyakorlatilag csak a tankerületi központokon múlik, ezt megadják-e nekik. A KK elnöke Nagy Erzsébet szerint azt javasolta, hogy az érintettek kérelmezzék a nekik járó fizetésemelést.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...