fbpx
21.4 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Balog Zoltán országszerte megosztó személy lett a református lelkészek körében

- Advertisement -

Még mindig a levegőben lóg Balog Zoltán református püspök, a Zsinat lelkészi elnökének lemondása, amiért támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét. A második és harmadik Orbán-kormány emberierőforrás-minisztere egy általa 86 százalékos többséggel megnyert egyházi szimpátiaszavazást követően közölte: bár elismeri a tettét, de nem mond le a református egyház vezetéséről. Álláspontja szerint ugyanis Novák Kataliné volt a döntés felelőssége.

Ezzel nem értett egyet Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, aki kétszer is kérte Balogot, hogy mondjon le. Mint írta, bízik benne, hogy a volt miniszter az egyház egységét fogja szem előtt tartani.

Debreciner még Fekete Károly közleményének kiadását megelőzően levelet írt 91 Hajdú-Bihar megyei református gyülekezetnek, amelyben arról kérdezték az azokat vezető lelkészeket, hogy szerintük helyesen jár-e el Balog Zoltán azzal, hogy nem mond le a lelkészi elnöki tisztségéről. Egy nappal a levelek kiküldését követően hat válasz érkezett, és három lelkész vállalta, hogy megnyilatkozik az ügyben. Ezekből a válaszokból úgy tűnik, nem egységes Balog Zoltán – valamint K. Endre – megítélése a megye reformátusai között.

Felhősi András Imre ártándi lelkipásztor szerint „nem döntött helyesen Püspök Úr. Gyülekezeti tagjainkkal együtt mélységesen fel vagyunk háborodva a döntésen, mély szégyent hozott egyházunkra” – írta. Hozzátette, hogy Csűrös András a gyömrői gyülekezet vezetőjének kezdeményezéséhez csatlakozva közadakozást fognak szervezni az áldozatok javára. A Gulyáságyú Média számolt be Csűrös döntéséről, ami szerint amíg Balog Zoltán marad az ottani egyházkerület püspöke, addig a gyermekbántalmazások elszenvedőinek adja az egyháztól kapott lelkipásztori fizetés-kiegészítését.

Hasonló cikkünk:  Ezernyi református hívő nevében is nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását

Kállai Imre pszichiáter szakorvos, Debrecen Homokkert városrészének lelkipásztora azt írta, hogy nem ismer minden részletet, és nem akar ítélkezni senki, így Balog Zoltán felett sem, de azt nyilvánvalónak tartja, hogy a helyzet kifejezetten ártalmas az egyház társadalmi megítélésének, hitelességének és belső egységének. „Emiatt tartottam volna helyesnek, ha a püspök úr és egyházunk egyéb vezetése másként rendezi ezen helyzetet” – magyarázta.

Van olyan is, aki visszavárja a lemondott fideszes politikusokat, mint például Balogh Barnabás, Hosszúpályi lelkipásztora. Balogh fontosnak tartotta, hogy kiálljon Novák Katalin és Varga Judit mellett. Leszögezte, Balog pozíciójáról nem ő, hanem a Zsinat hivatott dönteni, majd a következőket írta: „A két lemondó kiváló képességű politikust visszavárjuk! Eddig is nagyra tartottam őket, de lemondásukkal arról tettek tanúságot, hogy vállalják a felelősséget. Egy feltételezett vétkes ügye magával rántotta őket. Nagy kár! Ország-világ előtt példaértékű a gesztusuk! VISSZAVÁRJUK ŐKET!”.

A Debreciner cikke kiemeli, hogy a fenti nyilatkozatokon túl érdemes még megemlíteni azt a válaszlevelet, amelyet a hajdúböszörményi gyülekezettől kaptak „SL” aláírással. Ő a laptól azt kérte, mielőtt válaszolna a kérdésükre, nézzenek utána, „milyen szörnyen igazságtalan ítélet született K. Endre elsőfokú tárgyalásán”.

via Debreciner

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...