fbpx

FRISS HÍREK

Elon Musk SpaceX-e lehet az első magáncég, amely leszállást hajt végre a Hold felszínén

- Advertisement -

Holdra szállásra készülődik Elon Musk űrcége, a SpaceX. A vállalat január 31-én a Falcon 9 rakétára helyezte Nova-C nevű leszállóegységét, a jármű heteken belül útnak is indulhat.

Minderről a Live Science-re hivatkozva a 24.hu írt. Ha minden a tervek szerint halad, a felbocsátásra valamikor február közepén kerülhet sor, 22-én pedig a holdszonda meg is kísérli a landolást.

Amennyiben februárban mégsem sikerül a kilövés, legközelebb márciusban próbálkozhatnak.

Az IM-1 nevű küldetés célja az lesz, hogy a Nova-C – akár az indiai holdszonda – az égitest déli sarkánál szálljon le, egy kráter közelében. A tudósok úgy vélik, ezen a területen sok fagyott víz rejtőzhet, így az űreszköz feladatai közé tartozik az is, hogy jégre utaló jeleket keressen.

Hasonló cikkünk:  EP-választás: a Fidesz két mandátumot, az ellenzék akár félmillió voksot is veszíthet

A NASA számára nagyon fontos, hogy meg tudják, pontosan hol található jég a Holdon, ugyanis ez elengedhetetlen ahhoz, hogy felépíthessék tervezett holdbázisukat.

Amennyiben a misszió sikerrel jár, úgy a SpaceX lehet az első magáncég, amely leszállást hajt végre a Hold felszínén. Korábban ezzel próbálkozott a United Launch Alliance nevű vállalat is Peregrine nevű eszközével, ők azonban kudarcot vallottak – írja a 24.hu.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...