fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Ismered az Eozinvilágot? Ismertesd meg a gyermekeddel is!

- Advertisement -

Szülőként azt szeretnénk, hogy a gyermekünk minél szélesebb ismeretanyaggal rendelkezzen és azt, hogy a tudásunkat átadhassuk nekik. Rengeteg mesekönyv és ismeretterjesztő könyv van a piacon, melyek segítik ezt a folyamatot. Annak érdekében, hogy ez az ismeretátadás játékosan történjen, szükség van olyan könyvekre, amelyek mesékbe illesztenek bele egy-egy érdekes és fontos történelmi korszakot vagy más ismeretanyagot.

A magyarok számára nagyon fontos a Zsolnay porcelán

A Zsolnay család számtalan találmányt fejlesztett ki, a Meseweb Eozinvilág termékei között pedig nem csupán gyönyörű Zsolnay porcelánokat, de egy kiváló mesekönyvet is találhatsz, amelyből öröm lesz megismerni a Zsolnay-negyed helyszíneit. Merüljetek el az Eozinvilág rejtélyei között, ahol izgalmas kalandok várnak rátok!

A Zsolnay-hagyaték

A Zsolnay porcelángyárat 1852-ben alapította Zsolnay Miklós. Ez csupán egy kezdetleges manufaktúra volt, ami kerámiatermékeket gyártott kézi erővel. Az üzemet Ignác nevű fiára bízta, aki 10 éven keresztül vezette azt.

Ebben az üzemben 8-10 fazekas dolgozott, míg végül a vállalkozás a csőd szélére került. Ekkor Miklós testvére, Vilmos átvette a vállalkozást: kezei között egy világhírű, innovatív és egyedi termékeket készítő különleges üzemmé fejlődött.

A Zsolnay-negyed ma is Pécs egyik legfontosabb része

Zsolnay Vilmos tehetséges ember volt, kutatócsapatával folyamatosan kísérletezett a különböző agyagfajtákkal annak érdekében, hogy elkészítse a tökéletes és tartós kerámiát. Nem elégedett meg a középszerűséggel, hanem a legjobbak között akart lenni.

Hasonló cikkünk:  Mi a legjobb e-kereskedelmi PPC stratégia?

Így érhette el azt, hogy az 1873-as bécsi világkiállításon érmet és oklevelet nyert. Az üzletbe az egész család beszállt, lakóházaikat is az üzem területén építették fel. Az 1878-as párizsi világkiállításon hatalmas sikert arattak, és az aranyérmet is megszerezték.

A világháborúk, a gazdasági válságok megtépázták a Zsolnay Porcelángyárat, 1948-ban pedig következett az államosítás. A rendszerváltás után privatizálták, napjainkban pedig a Zsolnay-negyed városi tulajdonná vált, ahol egy nagyszabású projekt keretében egy különleges helyszín épült ki.

Ezen a helyszínen gazdag kulturális programok és gyermekprogramok, tudományos ismeretterjesztő előadások és planetárium is várja az érdeklődőket. A Zsolna és az Eozingyár mesekönyv ebben a csodálatos környezetben játszódik.

Na, de mi is az az eozin?

Az eozint 1890-ben fejlesztette ki Zsolnay Vilmos, ebben segítségére volt Petrik Lajos vegyész is. Ez az anyag egy kerámiamáz, ami különleges zöldes sárgás színt ad kiégetés után a kerámiának. Ezzel lett világhíres a Zsolnay porcelán és a mesekönyvben is ezt a gyárat szeretné megmenteni Zsolna, a kislány, akitől a gyárban dolgozó manók kérnek segítséget.

A Zsolna és az Eozingyár mese a Zsolnay-negyed csodás környezetében játszódik, ismerjétek meg ezt az izgalmas és lebilincselő történetet, és szerezzétek be a kiváló Zsolnay porcelán gyerektányérokat, poharakat, valamint a falra tehető mesefigurákat!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...