fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

Kirakóssal a finommotorikus képességek fejlesztéséért

- Advertisement -

Rohanó világunkban kitüntetett figyelmet kell fordítani a kikapcsolódásra, feltöltődésre. Kiváló választás, ha összehívjuk a családot és leülünk társasozni, melyhez hatalmas kínálatból válogathatunk. Most nézzük meg közelebbről a puzzle játékokat.

Puzzle-re fel!

Bizonyára mindenki otthonában lapul legalább egy csomag kirakós, amelyet szívesen vesz elő az esős délutánokon. Ha a gyerekeket lepnéd meg, vagy egyszerűen csak bővítenéd a kollekciódat, a Gyerekfejlesztő puzzle kínálata kétségkívül le fog nyűgözni.

Egyike azoknak a játékoknak, amelyek akkor is rendkívül szórakoztató időtöltést biztosítanak, ha egyedül állunk neki a kirakózásnak. Ma már gyakorlatilag nem létezik olyan változat, amelyre ne bukkannánk rá a webshopokban.

A gyerekeket ámulatba ejtik a mesehősök figuráit megjelenítő kiadások, de választhatunk tájképeket, festményeket, városokat ábrázoló verziókat is. Akár a legegyszerűbb darabokat preferáljuk, akár az extrémebb, 3D-s opció szerelmesei vagyunk, mindenképp megtaláljuk a nekünk tetszőt. Egyes speciális kirakók kifejezetten fejlesztő jelleggel készültek. 

Milyen képességeket fejleszt a kirakós?

A puzzle játékokkal elsősorban a finommotorikus képességeink erősítésére fektethetjük a hangsúlyt. Itt megemlíthetjük a szem és kéz koordinációját, az ujj- és kézügyességet, illetve a finommozgásokat. Egy-egy apró puzzle darab megfelelő illesztése nagyban hozzájárul a koncentráció fejlesztéséhez is.

Továbbá a kreativitás, a vizuális asszociációs készségek, a figyelem, a memória vagy akár a térbeli elhelyezés képessége is javul. Ezek óvodáskorban kiemelten fontosak, hiszen gyakorlásuk jóval könnyebbé teheti az iskola megkezdését és az írás elsajátítását. 

Hasonló cikkünk:  Egymilliárd eurós kínai hitellel gyarapította a magyar állam az ország adósságállományát

A szorongás és stressz csökkentésére is alkalmas a puzzle, ugyanis meditatív tevékenységként szolgál. Kirakózás közben dopamin szabadulhat fel a testünkben, amely elégedettség- és boldogságérzetet generál. Mindez fokozza a jó hangulatot és vidám atmoszférát teremt.

Otthoni praktikák fillérekből

Amennyiben minden puzzle-t kipróbáltunk már, esetleg a gyerkőcök számára a legkomplexebb kirakós sem kihívás, ideje bevetni néhány otthon is elérhető trükköt. 

Ha megihletett Hamupipőke meséje, a következő tippet neked találták ki. Most vedd elő a borsót, babot, lencsét és induljon a szétválogatás. A szortírozós játékok is nagy segítségünkre lehetnek, hisz támogatják a motorikus képességek erősítését. 

Mindemellett a tésztagyúrás vagy tésztafűzés, rajzolás, gyurmázás, festés szintén alkalmat teremt a fejlesztésre. Az is garantált, hogy az előbbiek pár órára lekötik a lurkók figyelmét.

A jól bevált elfoglaltságok és játékok mellett érdemes beszerezni egy különleges puzzle-t is. A rendkívül széles választék lehetővé teszi, hogy a család minden tagja találjon kedvére való kirakóst. Csempésszünk új színt az együtt töltött időbe, amely nemcsak kikapcsol, hanem fejleszt is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...