fbpx
3.6 C
Kecskemét
2024. február 22., csütörtök

FRISS HÍREK

Komoly békepárti kihívót kapott Putyin?

- Advertisement -

Oroszország népe március közepén elnököt választ. Az elemzők által lefutottnak vélt szavazás állóvizét alaposan felkavarja egy független békepárti jelölt. Boris Nadezhdin az egyetlen ellenjelölt az orosz elnökkel szemben, aki aktívan elítéli az ukrajnai orosz agressziót. Kérdés, hogy a hatalom, engedi-e rajthoz állni. 

Számos jelölt van az Orosz Föderáció legnagyobb hatalommal bíró pozíciójára, de az elemzői várakozások az ellenfeleit megfélemlítő eddigi elnök abszolút győzelmét jósolják a három napon át zajló márciusi elnökválasztáson. A választási testület eddig négy elnökjelöltet vett nyilvántartásba: Leonyid Szluckijt, Vlagyiszlav Davankovot és Nyikolaj Haritonovot, akik három parlamenti pártot képviselnek (Oroszország Liberális Demokrata Pártja, Új Emberek, Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), illetve Vlagyimir Putyint.

Az ellenjelöltek jó részét a nyugati szakértők a jelenlegi hatalom báb jelöltjeinek tartja. Ennek ékes bizonyítéka, hogy az egyik jelölt, Szergej Baburin, az Orosz Össznépi Unió elnevezésű párt vezetője, bár összegyűjtötte az aláírásokat, de visszalépett, és a hivatalban lévő államfő Putyin támogatására biztatta híveit. Valószínűleg nem a kötél nélküli bungee jumping a kedvenc extrém sportja, és a teát sem polóniummal szokta inni. 

Az ukrajnai háborút elindító Putyin hivatalosan ugyan párton kívüliként függetlenként indult, de az állampártként működő kormányzó Egységes Oroszország támogatásával szerezte meg a bejegyeztetéséhez szükséges 300 ezer aláírást. Az elemzők szerint azért függetlenként mérette meg magát, mert jóval nagyobb a támogatottsága, mint a pártjé, és így az aláírások gyűjtésével mozgósította a szavazóit is. 

Hasonló cikkünk:  Meghalt Alekszej Navalnij

A békpárti aktivizmusával Boris Nadezhdin az egyetlen ellenjelölt Putyinnal szemben, aki aktívan elítéli az ukrajnai orosz agressziót. A jelölt a Telegram csatornáján azt írta a 105.000 támogató aláírás leadása után, hogy a választási bizottságnak és a hatóságoknak nehéz lesz ezután azt mondani, hogy nem látjuk az elefántot a szobában.

A választási irodának tíz napja van hitelesítenie az aláírásokat. Alexander Kynev független moszkvai elemző azt nyilatkozta az atlantista irányultságú Politico-nak, hogy nem valószínű, hogy a hatóságok engedik elindulni Nadzehint, mert túl nagy kockázatot jelent a Kremlnek. A hasonló háborúellenes álláspontot képviselő politikusok java része vagy elmenekült Oroszországból, vagy börtönbe került. 

Oroszországban több olyan jogszabályt is elfogadtak az elmúlt két évben az ukrajnai orosz agresszió megindulása óta, amelyeknek az a céljuk, hogy az emberek ne nevezhessék nevén a háborút, amit a hatalom csupán “különleges katonai műveletként” aposztrofál, és ne kritizálhassák nyilvánosan az ukrajnai hadműveleteket.

Putyin népszerűsége a hivatalos statisztikák szerint a háború megindítása óta ismét magasabb a sokéves átlagnál.  Hogy valójában mekkora a háború  elutasítottsága, és ezzel összefüggésben Putyiné, azt nem tudhatjuk biztosan, mert nincsen megbízható felmérés ez ügyben. Valószínűleg a 80%-nál jóval alacsonyabb, mert az idei kemény télen sokan maradtak fűtés nélkül például Moszkvában napokig, és tüntettek is emiatt. Hogy valójában mit is gondolnak Putyinról azt jól szemlélteti ez a művészeti performance-ként virálissá vált videó, amikor kitették Putyin képét egy moszkvai liftben. 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Fidesz szerint kapacitás-áthelyezés történik, az ellenzék szerint bezárják az óvodákat Kecskeméten

A törvényben meghatározott maximális 25 főnél több gyermek vehető fel a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...