fbpx
24.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Maratoni lesz a parlament tavaszi nyitónapja hétfőn – államfőválasztás, svéd NATO-csatlakozás a napirenden

- Advertisement -

Éjszakába nyúló ülésnappal nyitják meg a parlament tavaszi szezonját: Orbán Viktor napirend előtti felszólalása után az Országgyűlés elfogadja Novák Katalin lemondását, majd rögtön megválasztja Sulyok Tamást köztársasági elnöknek. Döntenek majd Svédország NATO-csatlakozásáról is – írja a Telex.

A parlament tavaszi ülésszakát hagyományosan a miniszterelnök beszéde nyitja meg 13 órakor. Rég kellett ilyen feszült közéleti helyzetben az Országgyűlés előtt felszólalnia Orbán Viktornak. Az ellenzéki képviselők személyesen tehetnek fel kritikus kérdéseket Orbánnak a kegyelmi botrány február eleji kitörése óta. A vita végén Orbán kap majd lehetőséget, hogy egyenként válaszoljon a képviselői megszólalásokra.

Elsőként a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin lemondó nyilatkozatáról fognak szavazni a képviselők. A házszabály szerint a szavazás előtt a távozó köztársasági elnök még élhet egyszer a felszólalási jogával, ám nem túl valószínű, hogy Novák ebben a helyzetben egyáltalán ott lesz az ülésen. Lemondó nyilatkozatában úgy fogalmazott: államfőként utoljára szólal meg, azóta teljesen eltűnt a nyilvánosságból.

Novák köztársasági elnöki megbízatása a parlamenti szavazás után szűnik meg hivatalosan. Az új államfő hivatalba lépéséig az Országgyűlés elnöke, Kövér László veszi át a köztársasági elnöki feladatokat és jogköröket, ami nyolc napig fog tartani. Az Országgyűlés alig pár perccel Novák lemondó nyilatkozata után már az új köztársasági elnökről szavaz. A kormánypártok által jelölt Sulyok Tamás a megválasztást követő nyolcadik napon, március 5-én lép hivatalba.

Ezután jön a bő másfél éve halogatott svéd NATO-csatlakozás ratifikációja. Az igen hosszúra nyúlt politikai játszma végére Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteki budapesti látogatása tett pontot. Mint kiderült, az eddig szajkózott érvek mellett négy Gripen-vadászgép, illetve egy nagyobb hadipari egyezmény is része volt a magyar részről régóta húzódó svéd NATO-csatlakozás lezárásának.

Hasonló cikkünk:  Polt Péternél érdeklődtek arról, akit nem nevezünk nevén

A magyar Országgyűlés ratifikációs nyilatkozata csak akkor lép érvénybe, ha azt a köztársasági elnök aláírja, és kihirdetik a Magyar Közlönyben. A következő nyolc napban ezt annak a Kövér Lászlónak kellene megtennie, aki az elmúlt másfél évben az egyik leghangosabb ellenzője volt Svédország NATO-csatlakozásának.

A napirend szerint 16:40-kor kezdődik az államfőválasztás, ahol csak egyetlen név lesz a szavazólapon, az ellenzéki pártok ugyanis 2010 óta most először nem állítanak ellenjelöltet. Az eddigi nyilatkozatok alapján több ellenzéki párt bent sem lesz az ülésteremben a szavazáskor, mert Novák lemondása óta azt követelik, hogy az Országgyűlés fideszes kétharmada helyett a nép döntsön az új köztársasági elnökről.

A titkos szavazás negyven percig tart, majd a napirend szerint húsz percig számolják össze a szavazatokat. Az új köztársasági elnök a tervek szerint 18 óra körül teszi le az esküt, és ezután mondja el az első beszédét.

Az államfőválasztás után interpellációk, majd nagyjából 20 órától az azonnali kérdések órája következik. Utóbbin Orbán Viktornak is kötelező lesz megjelennie. A 13 órakor kezdődő ülésnap legfontosabb történéseit és felszólalásait percről percre közvetítik a Telexen.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...