fbpx

FRISS HÍREK

Másfél éven át blokkolta a svéd NATO-csatlakozást a magyar kormány, ezt nehéz lesz logikus érvekkel magyarázni

- Advertisement -

A svéd miniszterelnök pénteken Magyarországra érkezik, Kocsis Máté pedig megüzente Kövérnek, hogy vegye napirendre a svéd NATO-csatlakozást. Ennek kapcsán Vasali Zoltán politológus elmondta a Népszabadságnak: „nehéz lesz logikus érvekkel eladni a Fidesz-tábornak, hogy mi értelme volt másfél éven át blokkolni Svédország NATO-csatlakozását”.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető kedden arról értesítette Kövér László házelnököt: a kormánypártok február 26-án szavaznának a svéd NATO-csatlakozásról. Amennyiben a ratifikáció megtörténik, véget érhet az a furcsa állapot, hogy bár a kormánypárt a Parlament külügyi bizottságban még támogatta a svéd csatlakozást, addig később mindenféle ürüggyel másfél éven át halasztották a zárószavazást.

Az Orbán-kormányzat meglehetősen homályosan hangzó történettel indokolta a svéd csatlakozás halogatását. E szerint Orbán támogatja a csatlakozást, ám Fidesz-frakcióban „komoly vita volt”, a fideszes képviselők dühösek, amiért Svédországban bírálatok érték a magyar kormányzatot.

Vasali Zoltán szerint nem látszik, hogy a kormány bármit elért volna ezzel a másfél éves halasztással. Ugyan Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteken Magyarországra érkezik, ám az elemző szerint nem várható, hogy ezzel csökkenni fog az autoriter magyar vezetés felé megfogalmazott svéd kritika: „Hiába jön pénteken ide, nyilván nem fog elnézést kérni semmiért” – mondta a szakértő.

Hasonló cikkünk:  Török Gábor: a Fidesznek, és az ellenzéknek is ártott Magyar Péter színrelépése

A kormánypropaganda most hatalmas hadiüzletet vizionál a két ország között, ami érintheti a Gripen vadászgépeket is. A magyar légvédelmet ugyanis svéd-brit vadászgépek, 14 darab Gripen vadászrepülőgépet látja el és már korábban is felröppent, hogy a 2026-ig lízingelt svéd gépek mellé újabb Gripenek állhatnak Magyarországon csatasorba. Ulf Kristersson a svéd köztévének ugyan megerősítette, hogy valóban tárgyalnak a svéd-magyar együttműködés folytatásáról de szerinte nem olyan nagy az üzlet jelentősége.

via Népszabadság

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...