fbpx
25.6 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Minden érintett szakszervezet aláírta a MÁV-Volán bérmegállapodást

- Advertisement -

Utolsóként a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet is aláírta a MÁV-Volán csoportnál született bérmegállapodást – közölte a Népszavával Dobi István elnök, aki úgy fogalmazott: ezzel letették a fegyvert.

Lázár János a Facebookon örült a megállapodásnak: „történelmi, három évre szóló” bérmegállapodást írtak alá a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalóit tömörítő szakszervezetekkel, amelynek elfogadásával a Volánbusz-dolgozók 3 év alatt legalább 28,4 százalékos béremelést kaphatnak, amiből már az idén 17 százalékos béremelés jár a 600 ezer forintos alapbérrészig, ez legalább 70 ezer forintot jelent mindannyiuknak. A buszsofőrök esetében ez 20 százalék feletti béremelést jelent csak 2024-ben, a további évekre pedig jogi garanciát arra, hogy a bérük biztosan az infláció felett fog növekedni.

A szerdai megállapodással elállt a Szaksz az idei 25 százalékos vagy legalább havi 90 ezer forintos emelés követelésétől. Dobi István szerint óriási eredményként, és nem elbukásként élik meg a küzdelem végeredményét. De – ahogy mondta – bizonytalan a további sztrájk eredménye, nincs értelme tovább küzdeni.

Hasonló cikkünk:  Értem- nem értem- de mégis értem: a Magyar Péter jelenség egy influenszer szemével

A jövőről szólva beszámolt arról, alakul egy munkabizottság, amelyik az integrációt készíti elő. A kollektív szerződést dolgozza majd át úgy, hogy a „beolvadó” munkavállalók sem kerüljenek hátrányba, és a pótlékok, juttatások is növekedjenek a jövőben.

2020-ban vált ismertté egy terv, amely szerint a Volánbusz a jövőben nem önálló vállalatként működik majd, hanem beolvad a MÁV-Start Zrt.-be. Ennek időpontja és körülményei még nem ismertek, de, ha megtörténik, akkor annak munkajogi következményei is lesznek: az „átvevő munkáltató” megállapodásai – így a bérmegállapodás is – lesznek érvényesek a volánosokra is.

Azt nehéz értékelni, hogy Dobi István egyedül maradt a bérharcban a többi szakszervezettel szemben. Egy érdekvédelmi csoport vezetőjének a tárgyalások alatt azt kell képviselnie, amire a tagságától felhatalmazást kap. Nem lehet tudni, hogy egy szakszervezetnél a tárgyaláson elhangzott álláspontok mennyiben egyeznek a vezető saját véleményével.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...