fbpx
7.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Nagyobb rálátást szeretne a pénzügyminiszter Matolcsy alapítványi birodalmára

- Advertisement -

A jegybank fideszes felügyelőbizottsága nagyobb beleszólást kaphat a jegybank működésébe, valamint ellenőrzési jogkört a Pallas Athéné alapítvány és cégcsoportja fölött.

A Pénzügyminisztérium kezdeményezte a jegybanktörvény módosítását – derül ki az Európai Központi Bank (EKB) módosítási tervezethez kiadott véleményéből. A módosítás kiterjedne a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatóságnak feladataira, illetve az MNB felügyelőbizottságának jogköreire.

A tervezett egyik új szabály szerint a felügyelőbizottság, vagy annak felhívására az MNB belső ellenőrzési szervezete jogosult ellenőrizni az MNB többségi tulajdonában álló gazdasági társaság, az MNB által létrehozott alapítvány, valamint az MNB által létrehozott alapítvány többségi tulajdonában álló gazdasági társaság gazdálkodását.

A jegybank felügyelőbizottsága hat tagból áll, akik szinte kizárólag Varga Mihály és a Fidesz emberei, így a testület hatáskörének bővülése a kormány/párt MNB fölötti hatáskörének szélesedését jelentené.

Hasonló cikkünk:  Pénz nincs, csalódott kisbefektetők viszont vannak a milliárdos lélegeztetőgép-biznisszel elhíresült cégnél

Jelenleg a felügyelőbizottság nem ellenőrizheti a jegybank alapvető és egyéb feladataival kapcsolatos működését, se az ezekhez kapcsolódó cégeit. Elvileg az új szabályok szerint ez nem változna. Viszont ellenőrizhetné a jegybank közvetlen tulajdonában álló mindenféle egyéb céget, illetve a jegybank Pallas Athéné alapítványát és annak cégeit.

A Pallas Athéné-birodalom Matolcsy György botrányoktól nem mentes, jegybanki, s így állami forrásból megvalósított szerelemprojektje, kedvenc játékszere. Efölött nyerne ellenőrzést a felügyelőbizottság – vagyis a kormány/párt.

A Christine Lagarde elnök által jegyzett vélemény hangsúlyozza, hogy az MNB függetlenségét biztosítani kell, egyfelől alapvető és jogszabályilag meghatározott egyéb feladatai tekintetében, a felügyelőbizottság jogköreinek bővülése ezt nem fenyegetheti. Másfelől a Központi Bankok Európai Rendszerével (KBER) kapcsolatos jogok és kötelezettségek tekintetében is biztosítani kell az MNB függetlenségét.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...