fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Novák Katalinnak élete végéig jár az elnöki fizetés

- Advertisement -

Anyagilag semmit sem vesztett a lemondásával Novák Katalin, volt köztársasági elnökként majdnem ugyanolyan színvonalon élhet tovább, mint eddig: Elnöki fizetés, személyes autóhasználat sofőrrel, titkárság, kiemelt egészségügyi ellátások, elsőosztályú repülőjegyek, és, ha igényli, elnöki rezidencia – írja a 24.hu.

Államfői fizetését (ami jelenleg 4,6 millió forint havonta) ugyanúgy élete végéig megkapja a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény alapján, ráadásul az infláció miatt sem kell aggódnia, mert minden évben automatikusan megemelik a juttatást a bruttó átlagkereset-növekedéssel megegyező mértékben.

Ha kéri, az állam biztosítja a méltó lakhatását is. Elődje, Áder János például egy 720 négyzetméteres svábhegyi villát kapott, amit közel 1 milliárd forintért újítottak fel közpénzből. Schmitt Pál viszont, aki a plágiumügye miatt mondott le 2012-ben, nem élt ezzel a lehetőséggel, vagyis nem igényelt állami rezidenciát, megoldotta saját magának a lakhatását.

Ez egyébként elméletileg Novák Katalinnak sem okozna nehézséget a távozása esetén, mivel a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint összesen hét lakóingatlannal rendelkezik, a legnagyobb egy 240 négyzetméteres ház a XI. kerületben, ez felerészben az övé, ahogy egy újbudai lakás is, van továbbá egy kizárólag az ő nevén lévő lakás is a XI. kerületben, három pedig Szegeden, valamint egy balatonlellei üdülő. (Ez azonban Ádernél sem volt szempont, két nagyobb budai ingatlana ellenére költözött be az új állami rezidenciájába.)

Hasonló cikkünk:  Nyilvánosságra került Magyar Péter beígért hangfelvétele, kiderül majd mire lesz elég

Novákot ezen kívül élete végéig megilleti a személyes autóhasználat, a gépjárművezetőt a rendőrség biztosítja. Jár neki egy háromfős titkárság, továbbá kiemelt egészségügyi ellátás – ezek is haláláig szóló juttatások.

Lesz éves kerete, amelyet tetszés szerint oszthat szét a neki szimpatikus szervezetek között. Tavaly a volt köztársasági elnökök 73–73 millió forint felett rendelkezhettek. A külföldi hivatalos programjaira első osztályon utazhat repülőgépen és vonaton egyaránt, továbbá használhatja a kormányvárót is. Egyetlen kiváltságtól esne el Novák a lemondása esetén: nem vehetne igénybe többet különgépet.

Varga Juditnak azonban semmi sem jár. A történet másik szereplője Varga Judit, aki igazságügyi miniszterként Novák elé terjesztette a kegyelmi kérvényt, majd ellenjegyezte a kegyelmi döntést. Varga Judit is lemondott és bejelentette visszavonulását a közélettől, ő azonban semmilyen állami juttatásra nem számíthat a továbbiakban.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...