fbpx
19.4 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Policy Agenda: a családok mintegy 40 százaléka a hónap végére fizetési nehézségekkel küzd

- Advertisement -

2023-ban a lakossági jövedelmeket és a fogyasztást vizsgálva továbbra is kedvezőtlen folyamatot tapasztalunk – írja közleményében a Policy Agenda a 2023. IV. negyedévi Gazdasági Fejődési Index összefoglalójában.

Vagyis folyamatosan nyílik a jövedelmi olló, a lakossági megtakarítások összege átlagosan 13 millió forint családi megtakarítást jelentene. Viszont az összes megszerzett munkajövedelem kétharmada a legfelső jövedelmi tizedhez tartozik, és a tőkejövedelmek 90 százalékát élvezik az oda tartozók.

2023 végére jelentősen megnövekedett a hitelfelvétel, mert nem javult a magyar háztartások fizetőképessége, a családok mintegy 40 százaléka a hónap végére fizetési nehézségekkel küzd. Banki információk szerint utoljára 2014-ben volt ennyire magas a háztartások eladósodottsága.

Tavaly az 1,11 millió hitelkártyán csaknem 152 milliárd forint tartozás volt, vagyis egy kártyán átlagosan több mint 130 ezer forint. Ezeknek mintegy 48 százaléka olyan jellegű tartozás, amelyet nem törlesztenek a lejárati idő alatt. Ezen a határidőn túl pedig már nagyon magas – szinte uzsora szintű – kamat terheli a háztartásokat.

Hasonló cikkünk:  Szijjártó: az Orbán–Zelenszkij-találkozó nem jön létre egyhamar

Érezhetővé vált az elszegényedés növekvő veszélye, ami oda vezet, hogy újra élénkül a nem legális jövedelemszerzés gyakorlata. Folyamatosan csökken az átlagnyugdíj átlagkeresethez viszonyított aránya is, 2023 végére már alig volt magasabb 50 százaléknál.

2023 utolsó hónapjában 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző decemberhez képest. Feltehetően 2024 első negyedévében még fontos mutatókban várható visszaesés. A kedvező 3,8 százalékos januári fogyasztói áremelkedést – bár ez adhat okot bizakodásra – a továbbiakban magasabb infláció is követhet.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...