fbpx

FRISS HÍREK

Sóskút esete az akkufeldolgozóval jól példázza az Orbán-kormány viszonyát az önkormányzatok szuverenitásához

- Advertisement -

Január 16-án derült ki, hogy a szlovén Andrada akkumulátorfeldolgozója a korábbi tervekkel ellentétben nem a Miskolc melletti Alsózsolcán, hanem a Budapest melletti Sóskúton fog megépülni. König Ferenc, Sóskút független polgármestere az RTL Klubnak adott interjúban mondta el, hogyan is történt az akkufeldolgozó megérkezése a településre.

„Csörgött a telefon, a HIPA-ból a vezérigazgató úr keresett, hogy menjek be. Bementem, tájékoztattak, hogy idejön ez a cég, és azt kérték, hogy másnap délre hívjam össze a képviselő-testületet. Összehívtam, idejött az Andrada, PR-osok, és egy kétórás bemutatkozást tartottak vetítéssel, mindennel.” Amikor az véget ért, „megnyomták a gombot”, és kiküldték a sajtóközleményt, hogy Sóskútra jön az Andrada – mondta a polgármester.

König hozzátette, hogy a kormány kész helyzet elé állította, neki nem volt beleszólása az egészbe – és ez így volt korábban más települések vezetőivel is.

Sóskúton január 30-án tartottak volna egy lakossági fórumot, ami botrányba fulladt, így a polgármester azt végül lefújta. A fórumról König először gyalog próbált meg elmenekülni, de miután tiltakozók és újságírók követték, végül a rendőrökkel vitette haza magát.

Az RTL-nek adott interjúban elmondta, hogy nemsokára tájékoztatni fogják a lakosságot, hogy nem nekik kellett az akkufeldolgozó, az nekik is csak púp a hátukon. A beruházás kapcsán így nyilatkozott König: „Ez az ipari park jelenleg annyi munkahelyet ad, hogy a csecsemőket és aggastyánokat beleszámolva is több, mint amennyi lakosunk van. Tehát nekünk ez nem kell.”

Hasonló cikkünk:  Kipukkadt a lufi: nem véletlen, hogy Gulyás Gergellyel mondatta ki a kormány az azóta hivatalossá vált mondatot

A lakosság megkérdezéséről, hogy őket miért nem hallgatják meg azt mondta: „Mert a kormány nem engedheti meg magának, hogy itt népszavazások legyenek, mert valakinek biztos problémája lenne mindennel. Ettől a pillanattól kezdve nem tudna a kormány semmit Magyarországra hozni.”

Kiemelte, hogy az akkufeldolgozó ügyében neki és a sóskúti képviselő-testületnek semmilyen beleszólása nincs és nem is volt. Ezt szerinte „az állam dönti el. Az államnak van egy beruházási gondolata, egy országfejlesztő gondolata. Hogy az egy akkumulátorgyárban teljesül ki vagy egy autógyárban, azt ők döntik el fönt.”

Az Andrada képviselői egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondták: minden rendben lesz a gyárral, nem fognak mérgező anyagokat a levegőbe engedni. Megígérték: ők lesznek a legjobb szomszédok.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...