fbpx

FRISS HÍREK

Titkos neonáci megemlékezésekre készült fel a rendőrség

- Advertisement -

Több rendőrrel találkozhatunk a fővárosban a szélsőségesek által „becsület napjaként” emlegetett évforduló miatt. Február 10. a német és magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletének évfordulója, ezen a napon a neonácik több eseménnyel is készülnek, az Európai Baloldal és a Magyar Antifasiszták pedig ellentüntetést szerveztek.

A rendőrség néhány nappal ezelőtti bejelentése szerint a fővárosban fokozott ellenőrzést fognak tartani, ezt csütörtök óta csinálják és egészen vasárnap estig arra kell készülni, hogy több rendőrrel fogunk találkozni Budapest utcáin, mint általában. Ez feltehetően indokolt is: tavaly februárban több támadás is volt Budapesten, az antifasiszták és a jobboldali szélsőségesek is megtámadtak embereket.

A hvg.hu-val a BRFK korábban azt is közölte, hogy két gyülekezést tiltottak be, mindkettőt a Bécsi kapu téren tartották volna szombaton. Ezek egyike a kitörési kísérlet áldozataira emlékezett volna, míg a másik a tavalyi antifa-támadások áldozataira.

Hasonló cikkünk:  Az olasz húskirálytól próbáltak több soron pénzt kicsalni, most börtön várhat rájuk

Annyit azonban tudni, hogy szombaton 11 és dél között az Európai Baloldal fog tüntetni a neonácik ellen, a Magyar Antifasiszták pedig délelőtt tíz és délután egy óra között fognak vonulni a Duna partján álló cipőktől a Kossuth térre. Lesz azonban antifasiszta demonstráció a Széll Kálmán téren is, délután három és öt óra között.

Túrát és megemlékezést viszont nem kötelező bejelenteni, de a hírportál információi szerint lesz úgynevezett kitörés túra is, ezek délután indulnak. Lesznek, akik a Kapisztrán térről, és lesznek, akik a Virágos-nyeregtől fognak indulni, de többen mécsesekkel fognak a Kapisztrán térről a Széll Kálmán térre vonulni. Ezek viszont korántsem sima kirándulások: a civil megemlékezők mellett ezeken a túrákon többen nyilas, náci egyenruhákban szoktak vonulni, szélsőjobboldali jelképeket is megjelenítve.

via hvg.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...