fbpx

FRISS HÍREK

A jelek szerint Orbán Viktor politikai őrségváltásra készül

- Advertisement -

Hétfő este jelent meg a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye, ebből megtudhatjuk, hogy a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök munkájának támogatására stratégiai tanácsadó testület alakult, amely március 14-én kezdi meg a munkáját. A testület elnöke Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

A közlemény szerint a tanácsadói testület célja, hogy „elemzésekkel és tanácsokkal segítse a kormány és a miniszterelnök munkáját […], különös tekintettel a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességére”.

A testület tagjai: Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács volt elnöke, Kovács József nemzeti információs államtitkár, Maróth Miklós akadémikus, Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár, és Stumpf István alkotmányjogász, politológus.

Panyi Szabolcs, a Direkt36 és a VSquare újságírója már korábban megírta kormányközeli forrásokra hivatkozva, hogy Orbán Viktor stábjában átrendeződés várható. A kormányt politikailag megviselte a kegyelmi ügy, a renomé helyreállításának egyik lépése lehet az új stratégiai tanácsadó testület, amelybe maga köré gyűjt tiszteletreméltónak tartott jobboldali figurák mellett szenior nemzetbiztonsági és hírszerzési tisztviselőket is.

Hasonló cikkünk:  Titokban pénzelték Orbánék az egyik legnagyobb európai tévécsatorna megvásárlását

A források szerint a fenti okok mellett az is a testület felállításának fő célja lehet, hogy Orbán a kormány gyengeségeit exponáló kegyelmi ügy után erősítheti az erőskezű vezetői imidzsét azzal, hogy komoly emberekkel veszi magát körül.

Cél lehet az is, hogy a kormányfő átszervezze a biztonsági szolgálatok politikai felügyeletét, ugyanis Papp Károly és Kovács József testületbe kerülésével megválhatnak az ennél jóval jelentősebb pozíciójuktól. Ők a „régi gárda” képviselői – írja Panyi, így az eltávolításukkal megindulhat egy őrségváltás, amely során a nemzetbiztonsági szolgálatok felügyeletét egy új, politikailag lojálisabb kormánytisztviselőkből álló generáció veheti át.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...