fbpx
9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

A kormány húsz százalék béremelést ígért az ápolóknak, de nem mindenki kapott ennyit

- Advertisement -

Márciustól lépett életbe a béremelés, ami nem javított az ápolók általános hangulatán. Sokan csalódottak az új besorolásuk miatt: a kormányzati kommunikációban elhangzott 20 százalékos többletet ugyanis nem mindenki kapta meg.

A híradások szerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete a márciusi béremelést követően meghaladhatja a bruttó 800 ezer forintot. Ennyi pénzt viszont csak az idősebb szakdolgozók, és ők is csak túlmunkával tudnak megkeresni.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt a Magyar Kórházszövetség konferenciáján, hogy a szakdolgozók nem maradnak béremelés nélkül. Kiemelte, hogy az alapbért kell átlagosan húsz százalékkal emelni és az alapján még a pótlékokkal kiegészíteni a havi jövedelmet. Szerinte nincs ok attól félni, hogy valakinek csak attól fog emelkedni az alapbére, hogy beépítik a pótlékokat.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint tagjaik között nagyon gyakori, hogy a beígért 20 százalék helyett, mindössze 13-14 százalékos többletet kapnak. Hozzátette, hogy az egyes intézményekben teljesen eltérő a munkáltatók gyakorlata, van ahol egységesen adtak 20 százalékot, és van olyan, ahol csak a pótlékokat adták oda keresetnövelő elemként. A szakszervezeti elnök elmondta: a kormányzati állítás ellenére most az átlagbér bruttó 460 ezer forint, ennek a húsz százaléka 92 ezer forint. Ehelyett azonban sokaknál 50-60-70 ezerrel nő a bére, csak nagyon kevesek kapták meg az említett 92 ezret.

Hasonló cikkünk:  Nem vonatkozik az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat

A Magyar Közlönyben megjelent a vendégmunkások fogadásáról szóló kormányrendelet, amiben felsorolják, hogy milyen foglalkozásokban nem adható ki vendégmunkás-tartózkodási engedély. Az egészségügyben ilyen a gyógyszerész, a védőnő, a gyógytornász, azonban nincs a listán az ápoló. A Belügyminisztérium annyit válaszolt ezzel kapcsolatban, hogy a listán nem nevesített munkakörök vonatkozásában a harmadik országbeli állampolgár részére kiállítható vendégmunkás-tartózkodási engedély.

Soós Adrianna szerint a gondolat rendre felmerül egy-egy szakmai konferencián, sőt, elhangzott már az is, hogy mivel az ápoláshoz nyelvtudás is kell, vendégmunkás legfeljebb segédápolói munkakörben láthatna el. De hogy lenne-e szó arról, hogy az ápolásban vendégmunkásokkal pótolnák a hiányzó szakembereket, arról mélyen hallgatnak – mondta.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...