fbpx

FRISS HÍREK

A magyarok költik a legkevesebbet az EU-ban

- Advertisement -

2023-ban a magyarok fogyasztása volt a legalacsonyabb az Európai Unióban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzői szerint. Megállapították, hogy a magyar háztartások azért költik a legkevesebbet, mert a legalacsonyabb a jövedelmük. 2022-ben a bolgárok még mögöttünk álltak, de a tavalyi, 17 százalék feletti itteni infláció miatt ők is megelőzték a magyarokat.

Forintban ugyan nőttek a háztartások bevételei az elmúlt években (2012 és 2022 között 140 százalékkal), azonban továbbra is az a helyzet, hogy euróban az EU-átlag kevesebb mint felét érik el a hazai bruttó átlagkeresetek, de vásárlóerő-paritáson is csak 64 százalékát. Ebből kitörni gazdasági modellváltással lehetne, vélik az MNB szakértői: a kormánynak olyan ágazatokba kellene tőkét vonzania, amik növelik az itthon maradó bruttó nemzeti jövedelmet.

Hasonló cikkünk:  Luxushotel helyett betontorzót kaptak a szolnokiak

A 10 tagállam közül, amikkel egyszerre lett az EU tagja Magyarország, nálunk nőttek a leggyorsabban a fogyasztói árak a csatlakozás óta eltelt húsz évben. Ez időszak alatt az árak 140 százalékkal emelkedtek az EU-ban, Magyarországon a növekedés pedig 240 százalékos volt – derül ki a GKI Gazdaságkutató tanulmányából.

Az MNB számításai arra vezettek, hogy már ugyanolyan drága Magyarországon az élet, mint az EU-ban, csak épp fele vagy harmadakkora jövedelem mellett.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...