fbpx

FRISS HÍREK

A Spar átszervezte magyarországi működését, hogy ellen álljon a kormány nyomásának

- Advertisement -

Egy ausztriai élelmiszeripari szaklapban megjelent cikk szerint Hans Reisch, a Spar Austria csoport vezérigazgatója bejelentette, hogy a salzburgi központú Spar kereskedelmi csoport vagyont von ki Magyarországról a kisajátítástól való félelem miatt.

Orbán Viktor „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat különadókkal és árbefagyasztással, ezért feljelentést tettek az Európai Bizottságnál, valamint átszervezték a Spar magyarországi működését, hogy így védjék a céget „Orbán karmaitól” – fogalmazott a Spar vezetője.

Hans Reisch nyilatkozatában elmondta, hogy a magyar miniszterelnök azt kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. Alapvetően a magyar kormány a részesedésen keresztül akarja átvenni a cégünk tulajdonjogát. Nem a Spar az egyetlen, amely így érez, egyre gyakrabban panaszkodnak külföldi szereplők a magyar hatóságok tömeges jogsértéseire és a megfélemlítési kísérletekre, a kereskedelmi vállalatokra nehezedő nyomás pedig nő.

A Telex megkereste a témában az illetékeseket, válaszul ezt kapták a Kormányzati Tájékoztatási Központtól: „a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!”

A Spar-csoport a kisajátítás megakadályozása érdekében két részre osztotta a magyar üzletágat: megvonta Magyarországról a telek- és épületjogokat, illetve a nagykereskedelmi és logisztikai jogokat, amelyek kezelését Svájcba telepítette át. A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. által működtetett szupermarket üzletág pedig immár az anyaországhoz, Ausztriához kapcsolódik – ismertette az osztrák szaklapban a cégcsoport feje.

Hasonló cikkünk:  Javaslat született a könyvek árkedvezményének tilalmára, pár napot adtak csak egyeztetésre

A Spar eddig összesen 2 milliárd eurót fektetett be Magyarországon. Körülbelül 180 millió eurós vagyonuk van itt, emellett Magyarország ötödik legnagyobb munkáltatója a mintegy 14 ezer alkalmazottjával. Hans Reich hangsúlyozta: a magyarországi üzlet feladása viszont szóba sem jöhet, mert olyan erősek vagyunk a magyar piacon, hogy az durván hanyagság lenne. Inkább verekedünk.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...