fbpx

FRISS HÍREK

A szegedi egyházi sportközpont a megengedettnél jóval melegebb termálvizet enged vissza a szabadba

- Advertisement -

A Szeged-Csanádi egyházmegye sportcentrumát termálvízzel fűtik, de úgy látszik, nem az engedélynek megfelelően kezelik a termálvíz maradékát, amit a város önkormányzata által kiépített csapadékvíz-elvezető csatornába engednek, ahonnan a Tiszába folyik – írja a Telex.

Egy független, hitelesített laboratórium elemzése szerint a városi esővízgyűjtő csatornába engedett termálvíz hőmérséklete 43,2 fok volt a mintavétel februári napján, ezzel szemben az engedélyezett legmagasabb vízhőmérséklet 30 fok lenne.

A Szeged-Béketelep városrészben élők közül többen hónapok óta panaszkodtak arra, hogy a Szent Gellért Fórum termálvize gyakran nagyon büdös szagokat áraszt ott, ahol a zárt csővezetékből belefolyik a nyílt csatornába. Ezért kezdeményezte Fodor Antal, a körzet önkormányzati képviselője a Szent Gellért Fórum használt termálvizének vizsgálatát.

Hogy mi történik a vízzel együtt a felszínre kerülő metángázzal, az kérdéses. A termálvíz mellett előszivárgó, egyébként színtelen és szagtalan metánt az előírásoknak megfelelően kell kezelni a termálkutaknál. A metán mérgező, a levegővel keveredve robbanékony, emiatt nem helyes „csak úgy kiengedni” a gázt, így a termálvizet használó intézményeknél, például gyógyfürdőkben összegyűjtik és elégetve fűtésre használják azt.

Hasonló cikkünk:  A kormány egy új programban ingatlanért kínál majd EU-s vízumot

A Telex elküldte kérdéseit a Szeged-Csanádi egyházmegyének arról, mi az álláspontjuk a szabályosnál melegebben a csatornába engedett termálvízzel kapcsolatban, és mit tesznek a Fórum kútjából a termálvízzel együtt feltörő metángázzal – válasz még nem érkezett.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...