fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Bántalmazás miatt folyik vizsgálat a kitüntetett hokiedző ellen

- Advertisement -

Tavaly szeptember óta nyomozás folyik kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt Szabó István Pál, a KESI hokiedzője ellen. Február 9-én azonban Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elismerő oklevéllel díjazta. Információk szerint a tanúként meghallgatott szülők Szabó sportpedagógiai, sportpszichológiai módszereit, eszköztárát nehezményezik. Szabó visszautasítja a vádakat, szerinte egyes szülők lejáratókampányt indítottak ellene – írja a 24.hu.

2022 végén jelzések érkeztek a Magyar Jégkorong Szövetségbe (MJSZ), ezért tavaly nyáron az MJSZ „ismeretlen tettes” ellen feljelentést tett, és 2023 szeptemberétől tanúmeghallgatások zajlanak egy, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság által kiskorú veszélyeztetése gyanúja miatt folytatott nyomozásban.

A lap birtokába jutott dokumentumok szerint az eljárás folyamán az egyik meghallgatott a sportágban csak „Coca” néven ismert korábbi kiváló jégkorongozó sportpedagógiai, sportpszichológiai módszereit, eszköztárát kérdőjelezi meg. A rendőrség arról tájékoztatta a lapot, hogy „a Kecskeméti Rendőrkapitányság nyomozást folytat egy, a Magyar Jégkorong Szövetségtől érkezett bejelentés alapján”, azonban a nyomozás érdekeire tekintettel egyéb információt nem adhatnak.

„Az önkormányzatnak, a polgármesternek nem volt tudomása semmilyen, az edző ellen indított eljárásról. Maga az esemény hagyomány, ilyenkor kifejezetten az adott szezonban sikereket elért fiatal sportolókat díjazzuk, ehhez kapcsolódóan pedig automatikusan az edzőiket is” – tájékoztatta a 24.hu-t a kecskeméti polgármesteri iroda.

A jégkorongszövetség már 2022 végén értesült a Szabó edzői viselkedésével, pedagógiai eszköztárával megfogalmazott kritikákról, valamint a KESI vezetése is kapott egy „A jégkorongért aggódó 63 szülő (család)” aláírással szignózott beadványt, amelyben leírták az edzőről: „szinte mindenki retteg, kiszámíthatatlan, kinek, mikor és miért ordítja, üvölti le a fejét, alázza meg nyilvánosan mindenki előtt, magából kikelve… Coca bácsi hülyének néz mindenkit, nemcsak minket és a kollégáit, hanem a feletteseit és a munkaadóit is”.

2023. február 8-ra az etikai és gyermekvédelmi szabályzat alapján fegyelmi eljárást kezdeményezett Szabó István Pállal szemben Csanádi Adrienn, az MJSZ fegyelmi bizottságának elnöke. Több szülőt és a kecskeméti jégcsarnokban dolgozó szakembereket is meghallgattak, a meghívott tanúk egyike mindennapos edzői gyakorlatként említi az „ütővel gáncsolást, hátba-, fejbevágást, ököllel ütést, utóbbit oda, ahol éppen nincs védőfelszerelés, vagy éppen a gyerek fejének rángatását a fejvédő rácsánál fogva, miközben a káromkodó kötőszavak, a bazmeg meg az ilyesmi, simán benne van, tök mindegy, hogy 8 éves vagy 16 éves a gyerek.”

Azonban szövetségi szinten e vizsgálat, a meghallgatások, és a jegyzőkönyv felvétele után félbemaradt, és majd fél évig nem történt további lépés az ügyben.

Ivkovicné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint Szabó Istvánt évekkel korábban, a jégkorongszakosztály alapítása után kifejezetten a szövetség ajánlására alkalmazták. A bejelentés okán 2023 elején a teljes szakosztályt érintő szülői értekezlet hívtak össze, ahol azonban nem hangzott el panasz Szabó István Pál ellen.

„Az értekezlet után ezért nem láttuk szükségességét további intézkedésnek, és eszközünk sem maradt erre. A KESI egyébként 2023. szeptembertől minden szakosztályra, így a jégkorongra is kiterjedő munkakörrel sportpszichológust alkalmaz. Egyesületünk még nem kapott a szakembertől jelzést további intézkedések szükségességéről” – tájékoztatta a lapot Béres.

Hasonló cikkünk:  Második im/pro/kontra Vitaszínházi Est a Kecsuppal!

A Magyar Jégkorong Szövetség tavaly év végén úgy nyilatkozott, hogy „az MJSZ nagy hangsúlyt fektet a sportág integritásának megóvására, az erre irányuló oktatásba bevontuk az MJSZ-szel dolgozó sportpszichológusokat is, akik több sportszervezethez is ellátogattak. A Kecskeméten tartott előadást követően a sportpszichológusok olyan szakmai megállapításokat tettek, amelyek alapján az MJSZ további eljárás lefolytatását tartotta indokoltnak, így az illetékes hatósághoz fordult.”

A 24.hu úgy értesült, az esemény zárásaként a három megbízott sportpszichológus kiscsoportos foglalkozásokat, egyéni beszélgetéseket tartott a KESI-ben hokizó gyerekekkel, majd egyes szülőket is meghallgattak.

Szabó február 9-i díjazása után a lap kérdést tett fel az MJSZ-nek arra vonatkozóan, hogy a szövetség tájékoztatta-e a KESI-t arról, hogy az egyik kecskeméti edző lehet az érintett.

Csanádi Adrienn közölte, hogy konkrét személyekkel kapcsolatban adatvédelmi okokból és a személyiségi jogok védelme miatt nem adhatnak teljes körű tájékoztatást. Ugyanakkor azt leírta, hogy kizárólag a KESI vezetőjét értesítették előzetesen annak érdekében, hogy az együttműködésükkel mielőbb teljes körű kivizsgálásra kerülhessenek, és megnyugtatóan tisztázódhassanak a sportpszichológusok meglátásai, illetve „nem konkrét személlyel szemben, hanem a sportpszichológusok javaslata alapján ismeretlen tettes ellen került benyújtásra a feljelentés, mivel az általuk felvetett bizonyos kérdések kivizsgálására az MJSZ saját hatáskörben nem jogosult.”

Ivkovicné a rendőrségi eljárás kapcsán elmondta: „A szövetség részéről a nyár folyamán főtitkár úr egy telefonhívás kapcsán jelezte, hogy feljelentést kívánnak tenni ismeretlen tettes ellen. Tudomásunk szerint rendőrségi eljárás ismeretlen tettes ellen zajlik vagy zajlott, annak megállapításáról, illetve eredményéről semmilyen információval nem rendelkezünk.”

A 24.hu megkereste Szabó István Pált is, aki közölte: „Az utóbbi időben egyes szülők lejárató kampányt indítottak ellenem, névtelen aláírással a Sportiskola vezetősége felé. Ennek kivizsgálására szakosztályi szülői értekezletet rendeltek el, és ott semmilyen ellenem irányuló panasz nem hangzott el, kiálltak mellettem a szülők, ahogy teszik a mostani helyzetre való tekintettel, most már aláírásgyűjtéssel az ismeretlen rágalmazókkal szemben. Rendőrségi eljárás, megkeresés személyem ellen nincs.”

Az edző leszögezte, jelenleg is 90 fiatal jégkorongozó tagja a szervezetnek, az évek során több bajnoki címet nyertek, a szülők elégedettsége mellett, emellett több iskolában és óvodában vezet teljes megelégedésre korcsolyaoktatási programot.

Mindezek ismeretében a lap újra Ivkovicnéhoz fordult, miszerint igaz-e, hogy tavaly december 18-án a KESI is etikai bizottsága elé vitte Szabót, majd írásban figyelmeztette az edzői tevékenysége okán, és ha igen, miért marasztalta el, valamint ki és miért terjesztette fel őt polgármesteri jutalomra.

„A jégkorongszakosztályunk U18-as csapatát a 2022. november–2023. április közötti bajnoki szezonban elért eredményei okán a tavalyi év végén, december első hetében javasolták a városi díjazásra, ami a kritériumrendszer szerint magával vonja a csapatot felkészítő edzőket is. Az ezüstérmes csapat ajánlásáig nem folytatott vizsgálatot szervezetünk. Egyéb adatot, információt a személyiségi jogok jogszabályi védelme miatt csak az érintett előzetes hozzájárulásával adhatunk ki” – válaszolta Ivkovicné Béres Tímea.

A KecsUP január végén számolt be a KESI jégkorong szakosztály munkájáról.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...