fbpx
10.3 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Kevesebb és drágább is lesz a banán

- Advertisement -

Nem csak hogy unni nem fogjuk, de még hiányozni is fog, ugyanis Pascal Liu, a világ egyik vezető iparági szakértője szerint az éghajlati változások „óriási fenyegetést” jelentenek a banánellátásra.

A banánok nagyon érzékenyek a hőmérsékletváltozásra, ezért annak emelkedésével több helyen megszűnhet a banántermesztés. Ennél is nagyobb veszélyt jelent a banánfákat megtámadó betegségek, leginkább a gombás fertőzések. A Fusarium Wilt TR4 nevű gomba már Ausztráliából és Ázsiából átterjedt Afrikára, de már Dél-Amerikában is felütötte a fejét. A fertőzéstől nagyon nehéz megszabadulni, és még akár erős széllel is terjedhet.

Ha ez még nem elég, a termelőkre nyomást gyakorolnak a műtrágya, az energia és a szállítás növekvő költségei is, de a munkaerőhiány is gondot okoz. A szakértők szerint az éghajlatváltozás kínálatra gyakorolt hatásaival együtt az árak világszerte emelkedni fognak és úgy is maradnak.

Hasonló cikkünk:  Már Nagy István agrárminiszter is Csádra fordította tekintetét

Az éghajlatváltozás miatt az ellátás akadozása már most felütötte a fejét az Egyesült Királyságban, ugyanis a múlt héten a boltokban banánhiány alakult ki, miután a kereskedelmi hajók a tengeri viharok miatt csak késve érkeztek meg a kikötőkbe.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...