fbpx

FRISS HÍREK

Király József: Erősnek érzem magam ahhoz, hogy megnyerjem a választást

- Advertisement -

Júniusban újra választ az ország, Kecskemét is bizalmat szavaz többek között az önkormányzat leendő tagjainak. Nemrég kiderült, hogy a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a városban Király József képviselőt indítja a polgármesteri szék megszerzéséért. A KecsUP interjút készített a képviselővel, amelyben Kecskemét jelenlegi helyzetéről, jövendőbeli terveiről kérdeztük.

KecsUP: Kecskemét évtizedek óta a Fidesz egyik fellegvára, ahol az ellenzék eddig nem nagyon tudott labdába rúgni. Mi a véleménye a jelenlegi politikai erőviszonyokról, elég erősnek érzi-e magát ahhoz, hogy megnyerje a választást?

K.J.: 2019-ben az ellenzéki pártok összefogtak Kecskeméten és Szövetség a Hírös Városért Egyesület néven 9 képviselői mandátumot nyertek a 20-ból, így eléggé kiegyensúlyozott helyzet jött létre. Ez már azt jelezte, hogy a város lakosai nincsenek megelégedve az addig kétharmaddal vezető kormánypárti városvezetéssel. Véleményem szerint az elmúlt öt év még inkább arról győzhette meg a helyi választókat, hogy nincs gazdája a városnak. Nem egyedül nekem kell megnyerni a választást, hanem annak a csapatnak, amely mellettem áll. És leginkább azoknak a választói tömegeknek, amelyek határozottan úgy gondolják, hogy Kecskeméten a változás halaszthatatlan. Az eddig végzett képviselői és civil munkám, valamint az elmondottak alapján erősnek érzem magam ahhoz, hogy megnyerjem a választást.

KecsUP: Nem ez lesz az első önkormányzati választása, amin polgármester-jelöltként indul, 2010-ben Zombor Gáborral szemben maradt alul. Mi változott 14 év alatt, miért gondolta úgy az ellenzék, hogy Önnek szavaz bizalmat jelöltként?

K.J.: Az elmúlt 14 évben töretlenül dolgoztam ellenzéki képviselőként az itt élők életének jobbá tétele érdekében. Ez idő alatt számtalan olyan ügyre is felhívtam a figyelmet, ami a kormánypárti többségű városvezetés hibás tevékenykedésének, törvénytelen döntéseinek eredménye volt. A városfejlesztéssel és üzemeltetéssel foglalkozó bizottság tagjaként, majd később vezetőjeként mindig azon dolgoztam, hogy fejlett, élhető, környezetbarát város legyen Kecskemét, de ehhez sajnos sokszor nem volt partner a városvezetés. Emellett civil városvédőként is kivettem a részem Kecskemét szebbé, jobbá tételéből.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesületben már 5 éve dolgozunk közösen városunk érdekében. Frakciónk munkájában folyamatosan jelentős részt vállalok és tartom a kapcsolatot körzetem választóival rendszeres fogadóórákon és lakossági fórumokon keresztül is. Ellenzéki társaim mindezek alapján szavaztak nekem bizalmat polgármester-jelöltként.

Tervezik-e kikérni az Ön és a többi képviselő-jelölt személyével kapcsolatban a szavazók véleményét is, azaz lesz-e a városban előválasztás?

A szövetségünkben az idei választásokon együttműködő három párt (DK, LMP és MSZP) még februárban javasolta az előválasztást a többi ellenzéki párt (Jobbik-Konzervatívok, Momentum és MMNP) felé, de ők ezt nem fogadták el, így arra nem kerül sor.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület, a Demokratikus Koalíció, az LMP – Magyarország Zöld Pártja és a Magyar Szocialista Párt egy sok tényezős koalíció. Mennyire egységesek?

Szövetségünk és a három megnevezett párt együttműködési megállapodást kötött. Van elfogadott választási programunk, jelöltjeink, akiket hamarosan bemutatunk és nagyon  elszántak, egységesek vagyunk a változásban.

Melyek a legégetőbb problémák most Kecskeméten, sokan például az utak minőségét, a közlekedést, az egyetemváros általános szunnyadását tartják a legfontosabbnak. Ezeken polgármesterként hogyan javítana?

Hasonló cikkünk:  Válaszolt a Médiacentrum, szerintük idő előtti foglalkozni a perköltséggel

– Vidéki barátaim sokszor irigykedve jegyzik meg, hogy milyen jó dolga van Kecskemétnek, hiszen a Mercedes jelenlétének köszönhetően gyarapodik a város és napról napra újabb gyárak idetelepüléséről szólnak a hírek. Ám a város lakói ezt nem így érzik. Ugyanis a város belső úthálózata túlterhelt, útjaink, járdáink felújításra szorulnak, közvilágításunk immár tíz éve problémás, közterületeink, zöldfelületeink ápolatlanok, a fiatalok nem találnak maguknak megfelelő szórakozóhelyet, és még lehetne sorolni.

„Mindezek alapján ki lehet jelenteni, hogy nincs gazdája a városnak, olyan emberek irányítják, akik pártjuknak és egy szűk érdekcsoportnak akarnak megfelelni, nem pedig a városban élő emberek többségének.”

A betelepülő multik kiszolgálása mellett nem veszik észre a város polgárainak mindennapi gondjait, problémáit és azt sem, hogy a munkában töltött idő mellett az emberek szeretnének egy élhető, egészséges, biztonságos körülményeket biztosító városban élni, ami olyan szolgáltatásokat nyújt mind az egyéneknek, mind a családoknak, amelyekben megtalálják a lehetőséget a szórakozásra, sportolásra, a szabadidő kulturált eltöltésére. Ehhez arra van szükség, hogy partnerként tekintsünk egyaránt a gyerekekre, a fiatalokra, a felnőttekre és az idősekre is, azaz ne a vezetőknek legyen városa, hanem a városnak legyenek vezetői.

Az ellenzékkel kapcsolatban sokan felvetik kritikaként, hogy gyakorlatilag nem tudja megszólítani a vidéki embereket, nincsenek tisztában azok valódi problémáival. A koalíció és Ön hogyan kívánja megszólítani a helyieket, hogyan kíván júniusig egy jó alternatívaként megjelenni a választók körében?

– Pontosan tisztában vagyunk a város ügyeivel, erősségeivel, gyengeségeivel, és ismerjük a kecskeméti emberek igényeit, hiszen jelen összefogásunkban hatan most is aktív képviselők vagyunk, további jelöltjeink pedig a civil életben töltenek be meghatározó szerepet. Tizenkét pontos választási programunk nagyon fontos vállalásokat tartalmaz a következő öt  évre, ennek hamarosan nyilvános bemutatója lesz, melyre várjuk a helyi sajtó képviselőit. Programunk akkor lesz teljes, ha az itt élők elmondják róla véleményüket, hozzáteszik gondolataikat, és igazi partnerként közösen alakítjuk városunk jövőjét.

Megválasztása esetén, polgármesterként elsősorban mely társadalmi csoportokra koncentrálna, kiknek a helyzetét tartja a legaggasztóbbnak?

– Polgármesterként én minden kecskemétit kívánok képviselni, pártra, ideológiára  és vallásra való tekintet nélkül. Természetesen külön figyelmet fordítunk a rászorulókra, a fiatal- és az idős korosztályokra, valamint a leszakadó társadalmi rétegekre, amelyek közé az utóbbi tíz évben sok, korábban jobb helyzetben lévő ember is került, miközben a város gazdasági mutatói hiába lettek jobbak. A demokráciát, a partnerséget nem csak hangoztatni kívánom és zárt ajtók mögött gyakorolni, hanem vallom, hogy a társadalmi igazságosság és a jóléti társadalom megvalósulása viszi előbbre Kecskemét fejlődését.

Mikor és hol fogja megnyitni a hivatalos kampányát?

– A hivatalos kampány 2024. április 20-án kezdődik, addig törvényesen senki nem kampányolhat, én sem. Viszont ahogyan korábban említettem, még ebben a hónapban sor kerül a jelöltjeink, majd a választási programunk nyilvános bemutatására. Jelenlegi képviselőink addig is végzik munkájukat és továbbra is várják a kecskemétiek jelzéseit és véleményeit városunk és lakói előrehaladása érdekében.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...