fbpx
19 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Közép-Európa kezdi utolérni a Nyugatot boldogságban

- Advertisement -

Van olyan csapat, akik a gazdasági mutatók mellett, vagy azon túl mérik a boldogságot is, ilyen a World Happiness Report 2024 szerkesztői. Ők boldogan közölték, hogy Kelet-Közép-Európa felzárkózik a Nyugathoz.

A boldogságot számos tényező mentén értékelik: az egy főre jutó GDP, szociális védőháló, várható élettartam, szabadságjogok, nagyvonalúság és érzékelt korrupció. Idén először azt is mérték, hogy a fiatalabb és idősebb generációk boldogsága hogyan alakul.

Az átfogó jelentés szerint régiónk lakossága ma jelentősen boldogabb, mint volt egy bő évtizeddel ezelőtt. A régiók közül Kelet-Közép-Európa lépett a legnagyobbat előre boldogságban. Magyarország az 56. helyen szerepel a listán, a szomszédaink közül ezzel Horvátországot előzzük meg. A top 20-ban Csehország és Litvánia is helyet kapott a 18. és 19. helyen, míg Szlovénia a 21. helyezéssel pont kicsúszott.

Hasonló cikkünk:  Vitát tartanak majd az EP-ben a kínai rendőrök magyarországi járőrözésével kapcsolatban

A legboldogabbak a finnek, utánuk jönnek a dánok, az izlandiak és a svédek.

Kelet-Közép-Európában a fiatalabb generációk sokkal boldogabbak, mint az idősek. Sőt, egy fiatal kelet-közép-európai nagyjából ugyanúgy érzi magát, mint nyugat-európai kortársai. Az Egyesült Államokban pont fordított a helyzet, a fiatalabb generációk sokkal boldogtalanabbak, mint a boomerek, ami hozzájárult ahhoz is, hogy az USA kiszorult a top 20-ból.

Ha csak a 30 év alattiak boldogságát listáznánk, Litvánia lenne az első helyen, és Magyarország is 20 helyet javítana, 36. lenne. Az idősek viszont mintha másik országokban élnének. Ez a különbség Horvátország esetében a leglátványosabb, a fiatalabbak számai alapján 66 hellyel lenne jobb helyen a listán, mint az idősek boldogságát értékelve.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...