fbpx
10.3 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Minősített többségre cserélné a vétót az Európai Bizottság

- Advertisement -

Alapvetően írná át az uniós csatlakozási folyamatot az Európai Bizottság, az erről szóló javaslatot szerdán ismertetheti Ursula von der Leyen – írja a Politico hírlevele alapján a HVG.

A tervezet szerint a csatlakozási tárgyalások fázisában levő országok, Ukrajna, Moldova és a nyugat-balkáni országok bizonyos tagságból eredő előnyöket már az előtt élveznének, hogy teljes jogú tagjaivá válnának a közösségnek. Eddig a jelölteknek  – ahogy hazánkkal is történt – akár több, mint tíz évet kell várniuk a belépésig.

Francia, német és portugál javaslat alapján a belső piachoz való fokozatos hozzáférést is javasolja a tervezet, hozzátéve, ehhez minden előírást teljesítenie kell az országoknak. Például az Európai Bíróság döntéseinek tiszteletben tartása vagy számos szabály elfogadása, cserében viszont az országok hozzáférnének a teljes piaci struktúrához, beleértve a vámmentes kereskedelmet vagy a személyek szabad munkavállalását az Európai Gazdasági Térség területén.

Hasonló cikkünk:  A magyarok többsége szerint előnyös az EU-tagság

Továbbá Brüsszel fokozatosan feladná az egyhangúságot, ugyanis egy harmincnál is több taggal működő unióban a vétó tovább nehezítené a döntéshozatalt. E helyett a jelenleg is általánosan alkalmazott minősített többség lenne, hozzátéve, hogy biztosítanának „arányos biztosítékokat a nemzeti stratégiai érdekek védelmében”.

Úgy tűnhet, hogy a nagy horderejű döntés az uniós alapszerződés módosítását kívánja meg, a Bizottság azonban úgy ítéli, nincs erre szükség, az úgynevezett passerelle klauzula eddig is lehetőséget adott arra, hogy meghatározott feltételek mellett egyhangú szavazás helyett minősített többségi döntéshozatallal határozzanak egy adott ügyben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...