fbpx

FRISS HÍREK

A kormánypárti média tavaly is sorra bukta a sajtópereket

- Advertisement -

Ahogy már megszokhattuk, az Átlátszó idén is kikérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy melyik sajtótermék mennyi sajtó-helyreigazítási és személyiségi jogi pert vesztett a múlt évben. A Pesti Srácok az összes ügyét elbukta, a Magyar Nemzet vesztette el a legtöbb sajtópert, személyiségi jogi perek tekintetében pedig a Mediaworks lett a negatív rekorder 25 elmarasztaló ítélettel. Ugyanakkor az Átlátszó, az RTL és a Telex az ellene indított perek mindegyikét megnyerte.

2018 óta fordul a lap közadatigényléssel a Fővárosi Törvényszékhez, a számok így alakultak az elmúlt években: 2017-ben 53 helyreigazítási pert vesztett a kormány lakájmédiája, 2018-ban 109-et, 2019-ben 73-at, 2020-ban 57-et, 2021-ben 54-et, 2022-ben pedig 29-et.

2023-ban összesen 22 pert vesztettek el a kormánypárti médiatermékek – a HírTV, a közmédia, a Magyar Nemzet, a Mediaworks, a Pesti Srácok, és a TV2 csapata -, a legtöbbet a Magyar Nemzet bukta.

Összesen 35 keresetet nyújtottak be tavaly a kormánysajtó ellen sajtó-helyreigazítási, valamint képmáshoz és hangfelvételhez való jog megsértésével kapcsolatos ügyekben. Ebből 22 pert vesztettek el teljesen vagy részlegesen, vagyis az esetek 62 százalékában elmarasztalta őket a bíróság.

A Magyar Nemzet ellen 10 kereset érkezett, ezekből 7 esetben (70 százalék) elmarasztalta a lapot a bíróság: 6 alkalommal teljesen, 1 ügyben pedig részlegesen. A megyei lapokat összefogó Mediaworks 7 keresetből 5 elmarasztaló ítélettel (71 százalék) a második helyen van, a harmadik pedig az Origo, ami 6 ügyből 4 alkalommal (66 százalék) vesztett a bíróságon.

Az Átlátszó a független sajtóra vonatkozó adatokat is kikérte, hogy mennyi helyreigazítási ügyben marasztalta el a bíróság a 24.hu, a 444.hu, a HVG, a Magyar Hang, az RTL, a Telex és az Átlátszó szerkesztőségét. A bíróságtól kapott adatok szerint a független sajtótermékek mindössze 4 pert vesztettek.

Hasonló cikkünk:  A minisztérium abba is beleszólna, milyen könyvek legyenek, vagy ne legyenek egy kistelepülés könyvtárában

Összesen 27 keresetet nyújtottak be a független sajtó ellen, vagyis az ügyek 85 százalékát megnyerték, és mindössze 14,8 százalékét vesztették el: a 24.hu és a HVG.hu is egy-egy pert bukott teljesen és részlegesen. Az RTL (1 kereset), a Telex (2 kereset) és az Átlátszó (9 kereset) az összes ellene indított pert megnyerte, a 444 és a Magyar Hang ellen pedig nem indított sajtópert senki.

A különböző sajtótermékek személyiségi jogok megsértésével kapcsolatos perek kapcsán kiderült, hogy tavaly összesen 66 ilyen kereset érkezett a bíróságra, és ebből 62 a kormánypárti médiabirodalom tagjai ellen. A 62 személyiségi jogi ügyből 28 esetben elmarasztalta a kormánysajtót a bíróság: 17 perben teljesen, 11-ben részlegesen, 21 ügyük pedig még folyamatban van.

A Mediaworks ellen nyújtották be a legtöbbet, összesen 42 keresetet, 25 esetben (60 százalék) el is marasztalta a bíróság: 15 perben teljesen és 10-ben részlegesen. A 42-ből további 10 ügyük pedig még folyamatban van. A TV2 ellen 13 kereset érkezett a bíróságra, ebből 3 ügyben teljesen és 1-ben részlegesen elmarasztaló ítélet született ellenük, 9 perük még folyamatban van.

Más sajtótermék nem vesztett személyiségi jogok megsértésével kapcsolatos pert tavaly, sem a kormánypárti, sem a független oldalon. Több tavaly indult eljárás még folyamatban van: a Mediaworks ellen tíz, a TV2 ellen kilenc, emellett egy a közmédia, egy a Pesti Srácok, valamint egy a 24.hu és kettő a 444.hu ellen.

via Átlátszó

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...